Crna Gora: Vlada priprema ozbiljan paket podrške turizmu

Crna Gora: Vlada priprema ozbiljan paket podrške turizmu

Predsednik Vlade Crne Gore Duško Marković veruje da će država uspešno odgovoriti na izazov ekonomske krize izazvane posledicama pandemije koronavirusa, baš kao što je efikasno odgovorila i na ovu veliku zdravstvenu opasnost. Premijer je sinoć, gostujući u emisiji „Odgovorite ljudima“ na Federalnoj televiziji BiH, kazao i da se priprema ozbiljan paket za turističku privredu.

„Pogrešno se razumela objava cifre od pet miliona eura podrške turističkoj privredi. To je samo intervencija za plate zaposlenih u turizmu za dva meseca koje će snositi država do nivoa minimalne zarade i 100 odsto plaćenih poreza i doprinosa. Mi tek pripremamo ozbiljan paket za turističku privredu sa bankama i Investiciono razvojnim fondom koji će imati za cilj da održi investiciju u turizmu, a istovremeno da obezbedi likvidnost turističke privrede kako bi bila spremna za početak sezone“, rekao je Marković.

On je dodao da turizam zavisi od toga kako će se ponašati druge države te da li će otvoriti svoje granice. Podsetio je da Crna Gora već otvorila svoju granicu na moru za nautički turizam i da veruje da će u narednom periodu marine biti pune jahti koje će doći sa različitih prostora.

„Razumemo da se u okviru EU, posebno Hrvatska, vodi kampanja za otvorenost granica između Hrvatske, Austrije, Slovačke, Češke i Mađarske. Ako se to desi, Crna Gora će tu priliku iskoristiti. Posebno jer smo zaista bezbedna zemlja sa aspekta epidemije“, rekao je Marković konstatujući da se već ulazi u finiš zaustavljanja epidemije.

On je kazao da je Crna Gora od samog početka primene mera građanima dozvolila najveći mogući stepen kretanja i slobode: „Imali smo najmanja ograničenja u kretanju građana, istovremno smo dozvolili brojne ekonomske aktivnosti u građevinarstvu i realizaciji kapitalnih projekata koji se finansiraju prije svega u oblasti infrastrukture i turizma“.

On je rekao i da je Crna Gora donela mere za sanaciju socijalnog i ekonomskog položaja građana. Podsetio je da je vrednost odloženih obaveza građana i privrede za tri meseca prema bankama je 1,3 milijarde evra, a prema državi oko 100 miliona evra, što je samo deo mera iz prvog paketa. Vrednost drugog paketa ekonomskih mera je 75 miliona evra.

On je precizirao i da ključne mere popuštanja počinju 4. maja kada svi preduzetnici, mala i srednja preduzeća počinju rad u punom obimu. „Sledeća faza ekonomskog ubrzavanja i početka novih aktivnosti je 18. maj kada ćemo pustiti u rad hotele, restorane, kafiće, klubove i verujemo da na taj način počinjemo da vraćamo u život celu zemlju, da naš stvaralački, privredni, građanski i lični potencijal stavimo u funkciju brzog i hitnog oporavka“, rekao je premijer Marković.