Crna Gora: Vlada privremeno povukla predlog izmena i dopuna Zakona o državljanstvu

Crna Gora: Vlada privremeno povukla predlog izmena i dopuna Zakona o državljanstvu

Blokada puta Nikšić – Podgorica prekinuta je u ponedeljak uveče nakon što je Vlada Crne Gore potvrdila da privremeno povlači predlog izmena Zakona o državljanstvu.

Ove izmene bile su okidač za najveće proteste sa kojima se do sada suočila Vlada premijera Zdravka Krivokapića. Zajedno sa krizom Vlade izazvanom zahtevom premijera za smenu ministra Vladimira Leposavića zbog njegove izjave da će on “genocid u Srebrenici priznati tek kada on bude nedvosmisleno dokazan”, Crna Gora je ušla u veoma nestabilan period koji bi mogao da utiče i na odvijanje turističke sezone. Crna Gora je mala zemlja koja nema velikih industrijskih kompanija te zavisi od uspeha turističke sezone i njenog produženja na zimski period, posebno u planinama severnog dela države.

Jedan od lidera Demokratskog fronta, Milan Knežević, smatra da opstanak Vlade zavisi od pomirenja premijera Krivokapića i ministra Leposavića. Knežević je medijima rekao da je kriza očigledna i da je nastala u Vladi sukobom Krivokapića i Leposavića.

On je dodao da je sve ostalo što se dešava i što se desilo na sastanku premijera i lidera parlamentarne većine posledica tog sukoba.

“Juče smo pozvali Krivokapića da razreši krizu tako što će se pomiriti sa Leposavićem i rasteretiti parlamentarnu većinu njegovog kontinuiranog pritiska da glasamo za smenu ministra pravde”, rekao je Knežević.

On je kazao da je, bez obzira na uobičajeni sukob mišljenja sa premijerom, uvijek spreman za razgovor, ali ne za ucene i pritiske da glasa za smenu Leposavića.

Upitan šta ako Leposavić bude smenjen glasovima opozicione Demokratske partije socijalista (DPS) i dela vlasti, Knežević je odgovorio da ne može “da hipotetiše”.

“Da li će dio parlamentarne većine glasati sa DPS-om za smenu Leposavića nije na meni da hipotetišem, ali svakako mislim da je ključ opstanka ove Vlade pomirenje Krivokapića i ministra koga je on predložio”, zaključio je Knežević.