Crna Gora vratila pomorce iz regiona u zemlju, 13 završilo u policiji nakon sletanja

Crna Gora vratila pomorce iz regiona u zemlju, 13 završilo u policiji nakon sletanja

U Podgoricu je danas sletio avion sa Barbadosa koji je prevozio 317 pomoraca država regiona koji su plovili brodovima sestrinskih kompanija „Royal Caribbean” i „Celebrity Cruises”. Među njima su 143 crnogorska pomorca i 174 albanskih, bosanskohercegovačkih, hrvatskih i srpskih pomoraca, saopštila je Vlada Crne Gore.

Povodom navoda objavljenih u pojedinim srbijanskim medijima da je na “aerodromu Podgorica uhapšeno 15 crnogorskih pomoraca” državni sekretar u MUP-u i rukovodilac Operativnog štaba za sprovođenje aktivnosti u vezi povratka crnogorskih državljana iz inostranstva Dragan Pejanović je saopštio da tokom leta pojedini putnici nesu poštovali pravila.

“Dakle, bilo je upotrebe alkohola i cigareta, o čemu je posada obavestila policiju. Policija je nakon sletanja u saradnji sa posadom identifikovala 13 građana, od kojih su četiri crnogorska državljanina, četiri državljanina Hrvatske, četiri državljanina Bosne i Hercegovine i jedan državljanin Republike Srbije. Ta lica su dovedena u policijsku stanicu na aerodromu gde je obavljen razgovor sa njima, a uzete su izjave i od stjuarta i stjuardese koji su saopštili da se ovi građani nesu pridržavali pravila koja važe prilikom letenja. Na stjuartu i stjuardesi nije bilo vidljivih povreda, niti su oni ukazivali na bilo koju vrstu fizičkog kontakta, osim na nepoštovanje pravila koja važe na letu. Naši državljani su otišli u karantin, a državljani zemalja regiona autobusima su prebačeni do graničnih prelaza sa Hrvatskom, Bosnom i Hercegovinom, Srbijom i Albanijom,” kazao je Pejanović.

V.d. generalnog direktora za konzularne poslove i dijasporu u Ministarstvu spoljnih poslova Branislav Karadžić rekao je da je organizacija ovog čarter leta sa Barbadosa za Crnu Goru rezultat intenzivnih pregovora Ambasade Crne Gore u Vašingtonu sa kompanijom „Royal Caribbean“, uz podršku MVP u ime Operativnog štaba, kao i nadležnih crnogorskih institucija, uključujući Aerodrome i crnogorsko zdravstvo. “Činjenica da je Crna Gora prepoznata kao “Corona Free” destinacija je doprinela da kompanija koja je organizovala ovaj let upravo izabere Podgoricu kao krajnju destinaciju sletanja za pomorce iz susednih država za koje je nesmetan tranzit omogućen od strane Vlade Crne Gore, kao i besplatan prevoz do granica susednih država. Ovo je pobeda crnogorske diplomatije koja je uložila velike napore da se organizuje ovaj let”.

Crnogorski pomorci kompanije „Royal Caribbean” i njenog ogranka „Celebrity Cruises” plovili su na 39 brodova, koji su od početka izbijanja epidemije bili usidreni u velikom broju luka širom Severne i Centralne Amerike.

Karadžić je naglasio da je Vlada, posredstvom crnogorske diplomatsko-konzularne mreže, iskoordinirala povratak 267 crnogorskih pomoraca sa preko 70 brodova usidrenih u američkim lukama. U narednih nekoliko dana, kako je rekao, planirana je repatrijacija preostalih tridesetak pomoraca.