Crna Gora: Vreme je da se približimo EU, kaže Abazović

Crna Gora: Vreme je da se približimo EU, kaže Abazović

Potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović rekao je u izlaganju na Odboru za vanjske poslove Evropskog parlamenta (AFET), u kontekstu razmatranja Nacrta rezolucije Evropskog parlamenta za Crnu Goru za 2019. i 2020. godinu i sveobuhvatne debate o stanju u Crnoj Gori i pregovorima sa Evropskom unijom, da je nakon prve demokratske smene vlasti, došlo vreme da Crna Gora osnaži veze sa EU, sprovodeći sveobuhvatne reforme. Abazović je istakao da je, uz snažnu podršku EU, proevropska budućnost Crne Gore zagarantovana.

U saopštenju za medije iz Kabineta potpredsednika Vlade se navodi da je Abazović istakao kako je ova Vlada u potpunosti posvećena evropskim integracijama i podsetio da je to jedan od prioriteta u njenom radu.

Dobrosusedski odnosi na Zapadnom Balkanu i članstvo u EU doprinose ukupnim evropskim težnjama Crne Gore. Na taj način, kako je rekao, Crna Gora može zaštititi i negovati svoje vrednosti multietničkog i tolerantnog društva zasnovanog na demokratiji.

Nova Vlada će se, kako je Abazović istakao, postarati da Crna Gora ostane lider u EU integracijama. „Činjenica da smo otvorili sva 33 pregovaračka poglavlja i privremeno zatvorili tri, nosi i odgovornost da nastavimo još snažnijim intenzitetom i budemo primer zemljama u regionu”, naveo je potpredsednik Vlade.

Kako je još napomenuo, nova Vlada Crne Gore nije zadovoljna intenzitetom pregovaranja u poslednjih par godina i odlučna je da u tom pravcu učini presudne korake.

„Ohrabrujuće je videti podršku građana Crne Gore za pristupanje EU, koja je na izuzetno visokom nivou, čak 75 odsto, što nam daje podsticaj da ubrzamo proces dostizanja standarda i politike EU”, kazao je Abazović.

Abazović je detaljno govorio i o učincima nove Vlade u prvih 100 dana i istakao da se njen rad fokusirao prvenstveno na borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala. S tim u vezi, aktivnosti koje su toj borbi doprinele podrazumevaju, kako je istakao, osnivanje dva saveta – Nacionalnog saveta za borbu protiv korupcije na visokom nivou i Saveta za kontrolu biračkog spiska, kao i otkrivanje zloupotreba donacija EU i hapšenja funkcionera koji se sumnjiče za korupciju i organizovani kriminal.

Potpredsednik Vlade je u svom izlaganju naznačio i da bez neophodnih promena u Tužilaštvu nema velikih pomaka u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Abazović je kazao da je interes Crne Gore da se, u procesu izmene seta zakona o Tužilaštvu, pridržava EU procedura, kako bi zajedničkim delovanjem došli do napretka u vladavini prava i reformi pravosuđa.