Crna Gora zabranila uplovljavanje kruzera, javna okupljanja, posete bolnicama…

Crna Gora zabranila uplovljavanje kruzera, javna okupljanja, posete bolnicama…

U Crnoj Gori se zbog situacije sa koronavirusom od danas zabranjuju sva javna okupljanja, posete  bolnicama i zatvorima te dolasci kruzera. Nastava u školama i vrtićima se obustavlja najmanje 15 dana, saopštio je potpredsednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović. Dodao je da će oni koji se ogluše o ove mere krivično odgovarati. Jednom roditelju deteta koje nije starije od 11 godina biće plaćeno odsustvo sa posla dok deca ne idu u školu. Ovo odsustvo se ne odnosi na zdravstvene radnike.

Zabranjen je ulazak u zemlju licima koja dolaze iz Slovenije, Njemačke, Francuske, Švajcarske i Danske, a putovanje u te zemlje je zabranjeno.

Kako se navodi u odlukama Vlade Crne Gore, biće zatvoreno više graničnih prelaza.

Prihvaćena je i preporuka IJZ da osobama koje su na bolničkom liječenju budu zabranjene posete.

U Crnoj Gori nema potvrđenih slučajeva virusa korona. Iz IZJ savetovali su građanima da ne podležu dezinformacijama o virusu, ali da ozbiljno shvate situaciju i prate njihove i instrukcije zdravstvenih vlasti.

Između ostalih, mere su sledeće:

  • Zabrana uplovljavanja svih kruzera i jahti u luke Bar, Budva, Kotor, Porto Montenegro, Risan, Porto Novi i Zelenika do 2. aprila 2020. godine.
  • Ministarstvu unutrašnjih poslova predloženo je da privremeno zatvori manje granične prelaze i granične prelaze za pogranični saobraćaj.
  • Zabrana svih okupljanja stanovništva na zatvorenim i otvorenim javnim mestima.
  • Prekid obrazovno-vaspitnog rada u javnim i privatnim obrazovno-vaspitnim ustanovama u trajanju od najmanje 15 dana sa početkom 16. marta 2020. godine.

 

Poslodavci treba da zaposlenima omoguće rad od kuće ukoliko je moguće, u skladu sa prirodom posla. Takođe treba da izvrše preraspodelu radnog vremena jednom od roditelja, staratelju, ili usvojiocu deteta mlađem od 11 godina.