Crna Gora: Zastoj u proširenju EU otvorio prostor trećim stranama, smatra Đukanović

Crna Gora: Zastoj u proširenju EU otvorio prostor trećim stranama, smatra Đukanović

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović smatra da je politika proširenja Evropske unije bila jedna od najuspešnijih politika Unije, ali da je, nažalost, nastupio zastoj kada je na dnevni red došlo proširenje na zemlje Zapadnog Balkana.

“Mislim da taj zastoj otvara prostor za upliv trećih strana. Nažalost te treće strane nastupaju sa platformi koje su suprotstavljene suštinskim evropskim interesima i to unosi dodatnu konfuziju u politike država Zapadnog Balkana”, rekao je Đukanović u intervju za severno makedonsku TV21.

Prema njegovim rečima sada svedočimo obnovljenim idejama o prekompoziciji Zapadnog Balkana. On dodaje da su to one ideje s početka 90-tih godina prošlog veka, kada su na delu bile ideje formiranja tri velike države u ovom regionu.

Đukanović kaže da je evropska i evroatlanska budućnost ubedljivo najbolja za sva društva na Zapadnom Balkanu.

“Svi naši problemi koje vidimo, ekonomsko i demokratsko zaostajanje, kao i nestabilnost su posledica našeg predugog izbivanja iz Evrope”, smatra on.

Đukanović kaže da EU što pre treba da otpočne pregovore sa Severnom Makeodinijom i Albanijom.

“Treba dati viznu liberalizaciju Kosovu i dodatan impuls pregovaračkkm procesu sa Crnom Gorom i sa Srbijom”, poručio je Đukanović.

Crnogorski predsednik je podsetio da je Zapadni Balkan urođeno euroskeptičan, jer je ostao van matičnih tokovo evropske civilizacije nakon Drugog svjetskog rata.

On je ponovio da je povratak SAD-a u partnerstvo sa Evropom odlična vest.

“Mislim da će iz tog obnovljenog atlanskog saveza ogromne benefite dobiti i Zapadni Balakn. Mislim da će to bitno uticati i na završetak procesa proširenja ali imati i broje druge pozitivne efekte”, rekao je Đukanović između ostalog.