Crna Gora: Zaustavljen još jedan brod sa migrantima

Crna Gora: Zaustavljen još jedan brod sa migrantima

Plovila uprava policije i pomorske bezbednosti Crne Gore zaustavila su na moru jedrilicu u kojoj se nalazilo oko 50 migranata i tako sprečili ilegalan prelazak državne granice.

Iz Uprave policije kazali su medijima da su operateri Regionalnog centra granične policije Jug sinoć radarskim podsistemom Uprave pomorske bezbednosti detektovali isplovljenje nepoznatog plovila iz uvale Trsteno.

“Operateri Regionalnog centra granične policije Jug su sinoć radarskim podsistemom Uprave pomorske bezbednosti detektovali isplovljenje nepoznatog plovila iz uvale Trsteno. S obzirom na to da je bilo izvesno da će ovo plovilo izvršiti nedozvoljen prelazak državne granice upućujući se ka otvorenom moru, NCC Podgorica je zatražio vanredno angažovanje osmatračkog helikoptera Guardia di Finanze u sklopu zajedničke FRONTEX-ove operacije JO MONTENEGRO Maritime”, saopšteno je danas zvanično iz policije.

Navodi se da je termovizijskim osmatračkim senzorom detektovana velika količina toplote u potpalublju plovila koja je ukazivala na prisustvo većeg broja ljudi.

“Plovila uprava policije i pomorske bezbednosti upućena su na lokaciju gde se nalazila jedrilica koja je nakon potere zaustavljena u ekonomskoj zoni. Utvrđeno je da se na njoj nalazi oko 50 migranata”, kazali su iz policije.

Utvrđeno je da se radi o jedrilici pod nazivom “Posejdon” koja plovi pod švedskom zastavom.

Sličan slučaj dogodio se pre nešto više od dva meseca kada je Policija Crne Gore zaustavila brod sa 52 migranta, turskog državljanstva, koji su na ilegalan način imali nameru da pređu državnu granicu i uđu u Italiju. Migranti su bili sakriveni u potpalublju brodića koji je plovio pod hrvatskom zastavom a posada je imala državljanstvo Srbije.

Nezvanično, odlazak iz Turske u Italiju ilegalnim putem preko mora može da košta i do 6 000 evra po osobi.