Crna Gora: ŽPM traži više žena u rukovodstvu Skupštine

Crna Gora: ŽPM traži više žena u rukovodstvu Skupštine

Asocijacija “Ženska politička mreža” (ŽPM) Crne Gore zatražila je od Radne grupe za izradu Predloga izmena i dopuna Poslovnika Skupštine da bude određeno da najmanje jedan potpredsjednik parlamenta mora biti žena.

ŽPM je u inicijativi upućenoj članovima i članicama Radne grupe ukazala da je, od uvođenja višestranačja, samo jedna žena bila na čelu Skupštine, a da je pre par dana Branka Bošnjak izabrana za potpredsednicu parlamenta, kao prva žena na toj funkciji.

Komentarišući raspravu o izboru Bošnjak, iz ŽPM su naglasili da način argumentacije, koja je korištena tim povodom na plenumu, dodatno ohrabruje i podstiče uverenje da je i u Crnoj Gori konačno podignuta svest o neophodnosti pozicioniranja žena na mestima rukovođenja u Skupštini.

“Posebno ukazujemo na činjenicu da su predstavnici gotovo svih klubova i vlasti i opozicije, bez obzira na njihov način glasanja, u svojim diskusijama jasno naglašavali važnost izbora žene na mesto potpredsednika Skupštine”, kaže se u saopštenju ŽPM.

Navodi se da zahtev da se odredi kao obaveza da najmanje jedan potpredsednik Skupštine mora biti žena, proizilazi iz činjenice da dosadašnja praksa u Crnoj Gori govori da se značajni iskoraci u ostvarivanju rodne ravnopravnosti na mestima odlučivanja ostvaruju samo kada je to propisano kao imperativna zakonska obaveza.

Iz ŽPM su kazali da je u gotovo svim zemljama okruženja tokom poslednjih desetak godina na mestu potpredsednika najmanje jedna žena i da je to potpuno uobičajena praksa do mere da nikad nije ni postojala potreba da se to i konkretno propiše.