Crna Gora – Zvezda Mediterana

Crna Gora – Zvezda Mediterana

Prema poslednjem izveštaju Evropske putničke komisije, Crna Gora je zvezda Mediterana u prvom kvartalu ove godine. Kako piše hrvatski Jutarnji list, prema evropskim statističkim podacima Crna Gora je u prva tri meseca 2019. zabeležila 29% noćenja i 49% dolazaka.

Stručnjaci kažu da Crna Gora ima ozbiljne komparativne prednosti. Sagovornici Jutarnjeg lista ističu da je zemlja snažna zahvaljujući investicionim paketima.

„Licence za investitore daju se za samo nekoliko meseci, kao i olakšice kod plaćanja. Osim toga, gorivo za plovila je jeftino“, piše Jutarnji.

Državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Damir Davidović kazao je u izjavi hrvatskim medijima da, osim u jednoj, Crna Gora poslednjih 15 godina u kontinuitetu povećava svoj financijski promet.

„U 2019. godini otvorili smo 27 novih hotela, od kojih 24 sa četiri ili pet zvezdica. U zemlji su u toku tri višegodišnja projekta vredna tri milijarde evra. To su Luštica Bay, letovalište s marinom u blizini Kotora, marina Porto Montenegro, te projekt Portonovi, koji će sledeće godine otvoriti prvi One and Only hotel u Europi, s dosadašnjim ulaganjem od 1,1 milijarde evra“, rekao je Davidović.

Pojasnio je da Crna Gora sada ima 43.000 kreveta u objektima za kolektivni smeštaj, od čega se 52 posto odnosi na kategorije od četiri ili pet zvezdica. Ulagačima su ponuđeni i znatno bolji poreski uslovi, dodao je on. Dok je PDV u zemlji 21 posto, na hotelski smeštaj je sedam posto, dok je za hotele s pet zvezdica sedam posto na sve usluge.

Davidović je rekao i da Aman Group upravlja hotelima u Crnoj Gori, a isti investitori, kako je najavio, planiraju na tom mestu još jedan hotel s pet zvezdica, kao i novi vrhunski hotel na Žabljaku.