Crnogorci protiv plastičnih vrećica

Crnogorci protiv plastičnih vrećica

Neformalna grupa OčistiMe, koju su osnovali građani koji žele čistiju i bolju Crnu Goru, pokrenula je peticiju za odbacivanje pojedinačnih plastičnih vrećica i pokretanje sheme za vraćanje depozita za plastične boce.

Navodi se da je grupa, sastavljena od građana Crne Gore i imigranata koji već godinama žive u zemlji, osnovana sa ciljem “da se očisti jednom zauvek”.

“OčistiMe” je “kišobran” koji inicira, deli, povezuje, informiše i podržava sve istomišljenike i slične inicijative “, navodi se u saopštenju.

Kako tvrde, za uspjeh je neophodno da se  lokalni angažman susretne s nacionalnom politikom.

“Poziv za akciju grupe OčistiMe je upućen Ministarstvu održivog razvoja i turizma, u peticiji za zabranu plastičnih kesa za jednokratnu upotrebu do kraja 2019. godine”, navodi se u saopštenju organizacije.

Podseća se da je istočnoafrička država Tanzanija poslednja država u nizu koja se obavezala na postepeno ukidanje jednokratne upotrebe bionerazgradive plastike, koju su Ujedinjeni narodi označili kao jedan od najvećih ekoloških izazova u svetu. Ističe se da je drugi zahtev Ministarstvu – uvođenje sheme povrata depozita (plastične boce), što se pokazalo kao najuspješniji pristup u mnogim zemljama.

“Takav program može imati veliki uticaj na smanjenje otpada u Crnoj Gori. Dobro implementirana i dobro vođena šema depozita ne košta više od 0,01 eura po boci, koju finansiraju sami proizvođači”, navodi se u izjavi.

Navedeno je da je povod kampanje ne samo poglavlje 27 – EU integracije, već i nužnost bolje brige o “divljoj ljepoti”, koja je ključna za konkurentnost u turizmu i sticanje kredibiliteta kvalitetne destinacije.

“Čak 87 posto svetskih putnika želi putovati na održiv način, dok su posjetioci u Crnoj Gori šokirani realnošću koju vide – plastične vrećice na drveću i plastične boce na pješačkim stazama, putevima i vodi!” navodi se u saopštenju za štampu.