Crnogorska vladajuća stranka želi obnavljanje Crnogorske pravoslavne crkve

Crnogorska vladajuća stranka želi obnavljanje Crnogorske pravoslavne crkve

Demokratska partija socijalista, vladajuće stranka u Crnoj Gori, zalagaće se za obnovu Crnogorske pravoslavne crkve, navodi se u predlogu novog političkog programa te stranke koji će biti usvojen na 8. Kongresu partije zakazanom za 30. novembar, piše Pobjeda.

“Radićemo na obnovi Crnogorske pravoslavne crkve, kao neodvojivog dela crnogorskog državnog i nacionalnog identiteta. Naša je dodatna obaveza snaženje crnogorskog nacionalnog identiteta, koji je najviše na udaru onih koji svojim paternalističkim pristupima i negacijom crnogorskog nacionalnog i kulturnog identiteta suštinski negiraju potrebu postojanja Crne Gore”, navodi se u predlogu programa.

Radi se o značajnoj izmeni političkog programa DPS-a kada je u pitanju odnos te stranke prema crkvenom pitanju.

“U cilju prevazilaženja podela u crnogorskom društvu, a poštujući najviše međunarodne standarde, DPS ostaje privržena opredelenju da se podela među pravoslavnim vernicima može prevazići uvažavanjem istorijskih činjenica, kao i savremenih strateških državnih ciljeva, kroz jedinstvenu i organizaciono samostalnu pravoslavnu crkvu koja će prostor svog delovanja uskladiti s međunarodno priznatim granicama države Crne Gore”, ističe se u političkom programu DPS-a, koji je usvojen na 7. Kongresu održanom 2016. godine.

Ideju o jednoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori poslednjih godinu dana je zastupao predsednik DPS-a Milo Đukanović, ali je ta inicijativa oštro kritikovana i odbačena od strane Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve.

U novom političkom programu DPS-a podseća se da je ta partija u “snaženju crnogorskog državnog i nacionalnog identiteta, napravila neke važne korake i doprinela njegovom utemeljenju i definisanju”.

“Ipak, ostao je još jedan iskorak kojim ćemo ispraviti veliku nepravdu učinjenu Crnoj Gori na početku 20. vijeka”, navodi se u predlogu programa.

Dodaje se da je ta stranka pobornik principa razdvojenosti države i verskih zajednica, što je ustavni i univerzalni evropski princip.

“Odlučno zagovaramo nemešanje države u delovanje verskih zajednica koje počiva na religiji. Ali, isto tako, protivimo se mešanju verskih zajednica u poslove države, a posebno političkom delovanju koje je nespojivo s njihovom misijom”, piše u predlogu političkog programa./ibna