Crnogorski poslanici podeljeni oko „mini Šengena“

Crnogorski poslanici podeljeni oko „mini Šengena“

Takozvani “mini Šengen” bio je danas jedna od tema o kojoj su u parlamentu polemisali poslanici DF-a i DPS-a.

Dok je Milutin Đukanović iz DF-a poručio da bi bilo normalno da i Crna Gora bude dio jedne takve inicijative, Predrag Sekulić iz DPS-a uzvratio je rečima da je Crna Gora za veliki, a ne za mini Šengen.

Iako je na dnevnom redu plenarne sednice bio set zakona iz oblasti pravosuđa, u prvom planu je u parlamentu bila priča o takozvanom “mini Šengenu”, inicijativi u koju su uključene Srbija, Severna Makedonija i Albanija.

“U Crnoj Gori je međutim nastupila panika. Taj “lider u regionu”, kada se spomene mini Šengen, od toga beži. Znači, Crna Gora hoće evropske integracije, a neće da ima slobodan protok roba, ljudi i kapitala između suseda. Je li to normalno, je li prirodno? To dovoljno govori o iskrenoj spremnosti za evropske integracije”, rekao je Đukanović.

Poslanik DPS-a Predrag Sekulić, ističući da govori u svoje ime, kaže da je skeptičan po pitanju “mini Šengena”, javlja Antena M.

“Dozvolićete da budem skeptičan, iz prostog razloga što Crna Gora jeste lider kada su evropske integracije u pitanju, a podsećam i na program DPS-a iz 2002. godine, a to je da, što se tiče nas, evropske integracije nemaju alternativu. I ne znam zašto bi veliki Šengen mijenjali za mini Šengen”, rekao je Sekulić.

Potpredsednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin podseća da je svoj stav o “malom Šenegenu” saopštio pre nekoliko dana u Ženevi na sastanku sa visokim zvaničnicima Zapadnog Balkana, država članica EU i evropskih institucija.

“Mislim da ovo sada nije prilika za širu elaboraciju, ali je to toliko značajno pitanje da javnost neće ostati uskraćena za dijalog na tu temu,” kazao je Pažin.

Pažin je u Ženevi ocenio da ne smatra da takva inicijativa nosi kvalitetniju integraciju u Evropsku uniju.