Crnogorski poslanici protiv Zakona o životnom partnerstvu istopolnih osoba

Crnogorski poslanici protiv Zakona o životnom partnerstvu istopolnih osoba

Socijaldemokratska stranka (SDP), Bošnjačka stranka (BS), koalicija “Albanci odlučno”, Hrvatska građanska inicijativa (HGI) i svi nezavisni poslanici nisu poližili ispit i ugrozili su evropski put zemlje, izjavio je predsednik Upravnog odbora NVO Queer Montenegro, Danijel Kalezić.

Skupština Crne Gore nije u sredu usvojila Zakon o životnom partnerstvu istopolnih osoba jer nije dobio potrebnu većinu. Od 81 poslanika za zakon je glasalo 38, dok su četiri bila protiv.

Predlog zakona o istopolnim životnim partnerstvima u Crnoj Gori omogućio bi tim osobama da uživaju ista prava kao heteroseksualni parovi, bez mogućnosti usvajanja dece.

Kalezić je rekao da LGBTIQ osobe doprinose zemlji podjednako kao i svi ostali i da su zbog neodgovornosti većine u crnogorskom parlamentu i dalje prisiljeni da žive kao građani drugog reda.

Napomenuo je da neusvajanje ovog zakona pokazuje duboko licemjerje crnogorskog partijskog sistema zasnovanog na, kako je rekao, političkom manevrisanju i ličnim interesima.

Kalezić napomenuo je da među pripadnicima svih nacionalnosti, pa čak i Bošnjacima, Albancima i Hrvatima, postoje lezbejke, gejevi, biseksualne i transrodne osobe, iako su njihovi poslanici, deo vladajuće koalicije, glasali protiv zakona.

Jelena Čolaković iz nevladine organizacije Juventas rekla je da ljudska prava u Crnoj Gori, nažalost, nisu onakva kakva bi trebala biti u svojoj prirodi.

“Stranke etničkih manjina to vrlo dobro znaju, mada su glasale protiv legalnog oblikovanja partnerstava koja, bez obzira priznale li to ili ne, postoje”, rekla je Čolaković.

Iz Centra za građansko obrazovanje (CGO) naveli su da neuspeh u donošenju ovog zakona pokazuje da su posebni interesi stranaka i pojedinaca, čak i onih koji se zaklinju u evropske standarde, iznad borbe za ljudska prava.

“Političke stranke i nezavisni poslanici koji su učestvovali u radu parlamenta i nisu glasali ili izbegavali da glasaju za taj zakon nemaju opravdanje za svoje postupke”, saopšteno je iz CGO-a.

Ova NVO je ponovila da je njihovo istraživanje sprovedeno početkom ove godine pokazalo pozitivan trend u percepciji građana prema LGBTIQ osobama i njihovim pravima.

“Upitani o njihovom mišljenju o Zakonu o životnom partnerstvu istopolnih osoba, više od polovine građana, njih 55%, izjavilo je da ima pozitivno ili vrlo pozitivno mišljenje o tome”, dodaje CGO.