Crnogorski premijer nastavlja zvaničnu posetu BiH

Crnogorski premijer nastavlja zvaničnu posetu BiH

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić nastavlja zvaničnu posetu BiH u Banjaluci, gdje je sinoć stigao kako bi se sastao sa najvišim zvaničnicima Republike Srpske.

Tokom sastanka sa predsednicom RS Željkom Cvijanović, sagovornici su se složili da je neophodno ukloniti barijere za bolju saradnju. Krivokapić je istakao da je cilj Crne Gore intenziviranje projekata u oblasti saobraćajne infrastrukture sa zemljama regiona i u tom kontekstu dodao značaj izgradnje puta između Foče i Šćepan Polja, koji će delom finansirati Evropska unija . Najavio je konverziju četiri granična prelaza sa BiH u integrisane granične prelaze. “Naš cilj je uklanjanje barijera i doprinos boljim odnosima u regionu”, istakao je premijer.

Predsednica Cvijanović upoznala je premijera Krivokapića sa političkom situacijom i dostignućima lokalnih vlasti te naglasila važnost ukidanja putarine na putu Meljine-Petijevići između Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Dvoje zvaničnika razmenili su mišljenja o trenutnoj epidemiološkoj situaciji. U tom kontekstu, još jednom je ukazano na značaj regionalnog pristupa i saradnje, posebno u delu otvaranja granica, što će značajno doprineti ekonomskom oporavku i uspehu predstojeće turističke sezone. Premijer Krivokapić i predsednica Cvijanović naglasili su da pandemiju drže pod kontrolom. Premijer Krivokapić rekao je da je Crna Gora spremna za turističku sezonu i pozvao građane Republike Srpske da ljetuju u Crnoj Gori.

Krivokapić je na sastanku sa premijerom RS Radovanom Viškovićem izrazio zadovoljstvo posetom Bosni i Hercegovini i istakao da je dvodnevna poseta toj zemlji bila izuzetno uspešna. Rekao je da činjenica da prva zvanična bilateralna posjeta regionu ukazuje na značaj koji Crna Gora pridaje saradnji sa susedima, u cilju postizanja postavljenih spoljnopolitičkih prioriteta, među kojima značajno mjesto zauzimaju odnosi i regionalna saradnja.

Premijer Višković zahvalio se premijeru Crne Gore na poseti. Rekao je da se spoljna trgovina može značajno poboljšati, istakavši da su ekonomske veze preduslov za bolju saradnju.

“Do sada je saradnja bila više na lokalnom nivou, a sada imamo saradnju između dve vlade koju ranije nismo imali. Naše bratske veze su vekovne, a to nas još više obavezuje da i dalje negujemo ono što naši preci su to činili “, rekao je Višković.

Premijer Višković zahvalio je Vladi Crne Gore na ukidanju putarine na putarini Meljine – Petijevići.

“Granice ne smeju biti prepreka za turizam i međusobnu saradnju”, rekao je Višković.

Zvaničnici su razmenili mišljenja o infrastrukturnim projektima koje treba realizovati u narednom periodu kako bi se stvorili uslovi za dinamičniju ekonomsku saradnju, gde, kako su ocenili, postoji značajan prostor za poboljšanje. Na sastanku je zaključeno da su Crna Gora i Republika Srpska odlučne da u narednom periodu stvore sve preduslove da trgovinska saradnja u regionu dobije novi zamah i stvore uslove za bolje regionalno povezivanje u oblastima od zajedničkog interesa.