Crnogorski “rat za crkve” se nastavlja

Crnogorski “rat za crkve” se nastavlja

Crnogorski predsednik, Milo Đukanović, rekao je da očekuje da će Carigradska patrijaršija priznati autokefalnost Crnogorske pravoslavne crkve (CPC), jer bi, kako je rekao, sve ostalo bilo u suprotnosti sa kanonskim zakonom.

U intervjuu za Televiziju N1, rekao je da će se iznenaditi ako Carigradska patrijaršija drugačije misli.

“To bi bilo suprotno kanonskom pravu, bilo bi suprotno temeljnom principu etnofiletizma. Kako smo izgubili svoju državu 1918. godine, nakon toga, bez obzira što je to bio nasilni čin, logično, 1920. godine, ostavili su nas bez crkve,” rekao je Đukanović.

Kako je naveo, okolnosti su se 2006. godine promenile, a Crna Gora je sada nezavisna država.

“U skladu sa ovim principom koji sam pomenuo, organizacija Pravoslavne crkve prati organizaciju države”, rekao je Đukanović.

On je naglasio da nema govora o pokušaju da se crnogorske crkve i manastiri Srpske pravoslavne crkve (SPC) otmu i dadnu Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi donošenjem novog zakona.

“Ovo je strašna i brutalna politička manipulacija”, naglasio je Đukanović.

On je rekao da je, prema državnom arhivu Crne Gore, to državna imovina.

Đukanović je rekao da u Ustavu Crne Gore danas stoji da je imovina neotuđiva.

“To znači da svako ko može dati relevantnu dokumentaciju, da dokaže pod kojim uslovima, zakonski je stekao imovinu, koja je do 1918. bila u rukama države, zadržao bi tu imovinu”, rekao je on.

On želi, kako je rekao, da sačuva ono što je oduzeto od države Crne Gore.

“Iz tog razloga, rekao sam vam, radi se o užasnoj i brutalnoj manipulaciji, gde podizanjem takve prašine pokušavaju prikriti zločin koji je u međuvremenu počinjen protiv države Crne Gore, oduzimajući joj dragocjenu imovinu”, dodao je Đukanović.

Mitropolija Primorsko-crnogorska (MCP), u svojoj reakciji na intervju, rekla je da nije protiv usvajanja novog zakona o slobodi veroispovijesti, ali je protiv jednostranih aktivnosti crnogorskih vlasti u tom pogledu.

MCP je rekla da je važno da predsednik Crne Gore, Milo Đukanović i Vlada, provedu najšire moguće konsultacije sa svim relevantnim subjektima o tom aktu.

“Mitropolija, kao i mnogo puta ranije, ponavlja da nije protiv usvajanja novog zakona, ali će biti protiv jednostranih aktivnosti crnogorskih vlasti po ovom pitanju”, kaže MCP u saopštenju.

MCP je navela da Đukanović zna da je zakon, kakav je sada, usmeren protiv Srpske pravoslavne crkve.

“On ne zna i nisu ga dobro savetovali, pa je ponovio da crkva u Crnoj Gori, pogrešno nazvana Crnogorska pravoslavna crkve (CPC), nikada nije bila autokefalna, niti je ukinuta po naredbi Aleksandra Karađorđevića”, kaže MCP u odgovoru.

MCP je navela da je još manje korektan zaključak koji Đukanović crpi iz, kako su rekli, navodne nezavisnosti CPC – da je imovina u državnom vlasništvu.

Prema njima, u Srbiji je, za razliku od Crne Gore, postojala pravoslavna crkva sa kraja devetnaestog veka, koja je bila autokefalna od Carigradske patrijaršije od 1879. godine.