Crnogorski SNB o skupovima zbog Zakona o slobodi veroispovesti

Crnogorski SNB o skupovima zbog Zakona o slobodi veroispovesti

Savet za nacionalnu bezbednost na današnjoj sednici upoznao se sa informacijama Uprave policije i drugih državnih organa o aktivnostima koje su preduzimane radi obezbeđivanja stabilnog javnog reda i mira za vreme novogodišnjih i božićnih praznika, kao i o aktivnostima u vezi sa protestima povodom usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnog položaja verskih zajednica, a koji predstavlja savremeni pravni okvir za kulturnu i demokratsku emancipaciju crnogorskog društva, saopštila je Vlada Crne Gore.

Savet je detaljno analizirao tok okupljanja i protestnih šetnji u organizaciji Mitropolije crnogorsko-primorske u svim gradovima, u periodu od 26. decembra 2019. do 7. januara 2020. godine, kao i okolnosti i rizike koji su ih pratili, a mogli su usložiti bezbednosne prilike u zemlji.

Savet ocenjuje da su organizaciju i same protestne šetnje pratile snažna i negativna politička, i neprimerena i agresivna medijska kampanja uz veliki broj dezinformacija i lažnih vijesti – sa ciljem uznemiravanja javnosti i građana, i podsticanja nereda i nestabilnosti.

Nosioci tih aktivnosti bili su iz zemlje, ali i iz neposrednog okruženja – sa jasnom namerom dezinformisanja građana, a posebno vernika o navodnom scenariju upada u verske objekte Srpske pravoslavne crkve; proterivanju sveštenika; i pritiscima na srpsku zajednicu u Crnoj Gori.

“Subverzivne aktivnosti su išle i u pravcu kompromitacije države, njenih simbola, nosilaca državne vlasti, kao i pozivanja na konačni obračun sa ustavnim poretkom, pravnom državom, i organima reda i bezbjednosti – i to svim sredstvima. Dakle, njihov cilj je bio ugrožavanje vitalnih ustavnih i demokratskih vrednosti Crne Gore,” kaže se u saopštenju.

Državni organi i rukovodstvo odgovorili su zakonito, i uz iskazanu trpeljivost na jedan od ozbiljnijih ataka na stabilnost i mir. Sistem bezbednosti, pre svega crnogorska policija, profesionalno je obezbedio uslove za neometano okupljanje vernika i građana, ali i ostvarivanje prava i sloboda svih drugih, uz stabilan javni red i mir.

Savet konstatuje i visok stepen odgovornosti najvećeg broja građana i učesnika protestnih okupljanja, koji nisu podlegli nezapamćenoj kampanji i dezinformacijama o ugroženosti njihovih verskih prava i sloboda.

Takođe je evidentan pozitivan pristup Mitropolije crnogorsko-primorske koja je svojim stavom doprinela mirnim okupljanjima, odupirući se i određenim političkim uplitanjma iz Crne Gore, ali i onima van nje.

Savet je zaključio da je Crna Gora slobodno i demokratsko društvo u kojem se bez ograničenja mogu iznositi različita mišljenja u odnosu na mnoga društvena pitanja kao i politike Vlade. Jedini uslov je da se organizuju po zakonu i bez ugrožavanja prava drugih.

“Ono što nije, niti će biti dozvoljeno, jeste spoljno mešanje u naše unutrašnje prilike, odnosno u naše suvereno pravo da sami i slobodno vodimo spoljnu i unutrašnju politiku. Crnoj Gori kao građanskom i demokratskom društvu pripada isključivo i legitimno pravo da štiti slobode i uređuje prava svih građana koji u njoj žive,” zaključuje Vlada u saopštenju./ibna