Crnoj Gori preti “Šri Lanka scenario”

Crnoj Gori preti “Šri Lanka scenario”

Predstavnici ključnih evropskih institucija sastali su se sinoć kako bi raspravljali o situaciji u Crnoj Gori, u susret pola godine rada nove vlade i predstojećem izveštaju o pregovaračkim poglavljima 23 i 24, pišu novine Dan.

Prema informacijama iz Brisela, organizovan je sastanak predstavnika Delegacije za odnose sa Crnom Gorom Evropskog parlamenta (EP), Spoljnopolitičke službe Evropske unije (EU) i predstavnika Evropske komisije (EK), ali još nije poznato šta je zaključeno.

Poslanik EP i član Delegacije za odnose sa Crnom Gorom, Thomas Waitz je u saopštenju za javnost naveo da je planirano da se na sastanku razmene mišljenja o prvim mesecima rada nove crnogorske Vlade.

“Crna Gora se pre nekoliko sedmica obratila EU jer joj preti državni bankrot zbog nemogućnosti da vrati kredit Kini. Kredit je iskorišćen za plaćanje gradnje dela autoputa. Iako gradnja ovog puta kasni, Kina nije ponudila državnoj Razvojnoj banci Crne Gore odlaganje u

vraćanju kredita”, naveo je Waitz.

On je kazao da prva rata mora biti plaćena ovog leta, a da EK do ovog momenta odbija da preuzme taj trošak.

Waitz je dodao da postoje zastrašujući primeri šta se dešava kad se krediti ne mogu vratiti Kini.

On tvrdi da je Šri Lanka iz tog razloga morala Kini da prepusti kontrolu nad jednom svojom lukom na 99 godina.

“Mi kao EU ne možemo da ostavimo Crnu Goru na cedilu u ovom momentu očaja. Zemlja je zbog pandemije Covid-19 ostala skoro bez kompletne zarade od turizma”, kazao je Waitz.

Prema njegovim rečima, nije u interesu EU da se nešto slično kao u Šri Lanki desi i u Crnoj Gori.

“Samo već iz geopolitičkih razloga moramo ovde da pomognemo. Kineski uticaj na Zapadni Balkan ne sme biti još veći. Ako ovde ništa ne uradimo, izgubićemo dugoročno jednog partnera koji će, nadamo se, jednom postati i član EU”, naveo je Waitz u saopštenju za javnost.