Hrvatska: Kompanija INA još uvek traga za izgubljenom platformom u Jadranu

Hrvatska: Kompanija INA još uvek traga za izgubljenom platformom u Jadranu

Hrvatska kompanija INA još uvek traga za platformom za eksploataciju prirodnog gasa pod imenom Ivana D, čija je sudbina nepoznata od subote.

U ovoj kompaniji je za IBNA rečeno da se ne radi o tome da je platforma “izgubljena” kako su to javili neki mediji, nego da sa platformom nema nikakvog kontakta.

“Izgubili smo svaku komunikaciju sa platformom i trenutno ne znamo njenu sudbinu. Pet kilometara od ove imamo drugu platformu ali zbog lošeg vremena Ivana D nije vidljiva,” rečeno je u INI za IBNA.

U saopštenju izdatom u utorak se navodi da je zbog jakog vetra i velikih talasa na severnom Jadranu tokom vikenda, u poslepodnevnim časovima u subotu 5. decembra došlo je do gubitka procesne komunikacije i navigacionog sistema, a potom i vizualnog kontakta sa nenastanjenim eksploatacionim odobalnim objektom Ivana D.

“Reč je o monopodskom satelitskom objektu bez posade pomoću kojeg se proizvodi prirodni plin,” navodi se u saopštenju.

U skladu sa propisima i zakonskim obavezama INA je o događaju pravovremeno obavestila sva nadležna tijela.

Vremenske prilike se nisu popravile ni u sredu tako da stručnjaci još uvek nisu mogli brodom da dođu do lokacije na kojoj bi trebali tražiti Ivanu D kako bi se utvrdilo šta se s  njom desilo.

“Prema trenutnoj vremenskoj prognozi isplovljavanje broda je verovatno u drugoj polovini sedmice. Uz stručnjake iz kompanije pregled na lokaciji obaviće i predstavnici nadležnih službi s kojima je INA u kontinuiranom kontaktu u vezi sa ovim događajem,” navodi se u saopštenju.

U toku je i priprema posebne daljinski upravljane podmornice koju INA i inače koristi za pregled stanja odobalnih eksploatacijskih objekata. Kompanija naglašava da se na Ivani D aktivirao sistem za isključivanje u nuždi (ESD – Emergency Shut Down) te su zatvaranjem dubinskih sigurnosnih ventila plinske bušotine dovedene u bezbedno stanje, dok je pritisak u gasovodu ostao stabilan. Događaj nije imao štetnog uticaja na okolinu, a proizvodnja se na svim ostalim odobalnim eksploatacionim objektima odvija po planu.

U kompaniji kažu da će zbog ove situacije proizvodni proces na povezanim eksploatacionim odobalnim objektima pratiti s većom pažnjom, te će se preduzimati dodatne mere ukoliko bude potrebe. Bezbednost opskrbe nije ugrožena i proizvodnja se na svim ostalim odobalnim eksploatacionim objektima odvija po planu.

Poslednji koordinirani inspekcijski pregled odobalnog eksploatacionog objekta Ivana D obavljen je u oktobru ove godine te je objekt radio uz važeći bezbednosni certifikat.