NaslovnicaAlo.rsČUDO KOD VUKOVARA! U baštama im nestajali luk i krompir, mislili su...

ČUDO KOD VUKOVARA! U baštama im nestajali luk i krompir, mislili su da su krtice, a onda se pojavila životinja koja je izumrla!

Published on

Do nedavno, glodar slepo kuče se smatrao još jednom izumrlom životinjskom vrstom u Hrvatskoj, ali je nedavno viđen ponovo. Meštani sumnjaju da su slepi kučiči došli preko Dunava, iz Srbije, ali ne znaju kako.

– Na osnovu poslatih fotografija radi se o slepom kučetu. Radosna je vest čuti da postoji živa kolonija slepog kučeta ovde na Vučedolu. Ovo nam je dragocen podatak jer ga sada više nećemo smatrati izumrlom vrstom. Doći će ekipa iz Zagreba i obaviti genetska istraživanja kako bismo doznali poreklo ovih glodara, rekao je Pavao Dragičević iz Javne ustanove za zaštitu prirodnih vrednosti Vukovarsko-srijemske županije.

Prema literaturi, slepi kučći su živeli tokom 19. i početka 20. veka na području od Vinkovaca do Sremske Mitrovice.

To je životinja duga do 30 centimetara, bez repa, prekrivena krznom. Živi pod zemljom gde prave rupe tako da su im oči zakržljale i prekrivene dlakom.

Svojim zubima i prednjim udovima kopaju podzemne hodnike u kojima se nalaze odvojeni prostori za hranjenje, nuždu i spavanje. Hrane se lukovicama, krtolama i travama.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Latest articles