Cvijanović: Republika Srpska mora naći način da se zaštiti

Cvijanović: Republika Srpska mora naći način da se zaštiti

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović kaže da od sednice Upravnog odbora Centralne banke BiH ništa posebno ne očekuje, jer je svesna da je blokada pristupa sredstvima MMF-a u iznosu od 330 miliona evra nastala zbog neuspeha da postignu sporazum između bošnjačkih i hrvatskih stranaka oko problema unutar Federacije BiH, odnosno raspodele sredstava između federalnog i kantonalnog nivoa, tako da Republika Srpska mora pronaći način da se zakonski zaštiti.

“U suštini, to je teško političko nerazumevanje ili problem koji tamo postoji godinama, a koji sada, nažalost, utiče i na ovaj aranžman”, rekla je Cvijanovićeva novinarima.

Ona ističe da Republika Srpska trpi štetu zbog neuređenih odnosa.

“Ovde postoje neke neprincipijelne stvari – prvo je da dodeljeni novac leži ovde mesec dana, a druga stvar je da za novac koji nismo povukli moramo da platimo kamatu. Republika Srpska trpi štetu zbog takvih neuređenih odnosa i mislim da moramo da preduzmemo određene pravne radnje i zaštitimo se jer ne bismo ulazili u takav aranžman ako bismo mislili da iza toga stoje takve spekulacije, trikovi i prevare“, rekla je Cvijanović.

Ona naglašava da Republiku Srpsku ne zanimaju neuređeni odnosi unutar FBiH.

“Ako smo seli s nekim i postigli dogovor, definisali i potpisali Pismo namere, uradili sve što je povezano s tim aranžmanom, očekujemo da povučemo sredstva. Inače ne bismo razgovarali i verovali da imamo partnera za pregovore”, rekla je Cvijanović .

Navodi da u kratkom roku ne očekuje nikakav napredak i da veruje da Republika Srpska mora zakonski da se zaštiti.