Da li Bugarska rizikuje da bude izolovana u okviru EU zbog veta koje nameće Severnoj Makedoniji

Da li Bugarska rizikuje da bude izolovana u okviru EU zbog veta koje nameće Severnoj Makedoniji

Eventualni veto iz Sofije na pregovore sa Severnom Makedonijom bio bi apsurdan, jer je suprotan zvanično navedenoj bugarskoj politici podrške evropskim integracijama na Zapadnom Balkanu, oceni bugarske stručne zajednice i poruci iz parlamenta da poslanici trebajupomoći u rešavanju nesporazuma između dve zemlje.

Bugarski politički analitičar Ivan Krastev rekao je juče bugarskim medijima da ne očekuje da Bugarska blokira početak pregovora između Severne Makedonije i EU, jer je evropska integracija na Zapadnom Balkanu od strateškog značaja za Bugarsku i samim tim rizikuje da bude potpuno izolovana unutar EU.

„Pored toga, okvir bugarskog predsedavanja postao je prioritet Brisela. U tom smislu, bugarski veto bio bi apsurdan. Samo bi izgledalo neumesno. Do juče smo se borili za otvaranje EU za Severnu Makedoniju, danas želimo da ih zaustavimo. Ne da se iracionalne stvari ne mogu dogoditi, ali uveren sam da ni Vlada ni predsednik ne bi dozvolili da Bugarska bude u potpunoj izolaciji unutar EU,” kaže politikolog Krastev u intervjuu za bugarski list Dnevnik.

Povodom otvorenog pisma tridesetak bugarskih intelektualaca, istoričara, naučnika i javnih ličnosti protiv obrazloženja koje je Sofija poslala Evropskoj komisiji i državama članicama, u kojem su izneti ozbiljni navodi i crvene linije na putu Skoplja ka EU, Krastev smatra da je važno, jer su među potpisnicima neki od najmerodavnijih bugarskih istoričara.

„Nisam istoričar, ali verujem da je pismo važno, jer među potpisnicima stoje neka od najmerodavnijih imena naše istorije, jer jasno pokazuje da istorijske razlike nisu i ne bi trebalo da budu razlike među zemljama, to su razlike između istoričara. I zato što nas Evropa ne može razumeti ako je naš stav da su svi narodi u Evropi „prirodni“, a samo „makedonski“ veštački i da samo Makedonci u Evropi ne znaju kojim jezikom govore“, rekao je istaknuti bugarski analitičar.

Prema njegovim rečima, početak pregovora između EU i Severne Makedonije ne znači da Bugarska prihvata stavove Skoplja. „Brisel jednostavno ne može da zameni potrebu za ozbiljnim istorijskim naukama“, rekao je analitičar Krastev.

Predsedavajući spoljnopolitičkog odbora bugarskog parlamenta, admiral Plamen Manušev, još jednom ukazuje na poverenje premijera Bugarske i Republike Severne Makedonije, Bojka Borisova i Zorana Zaeva, da će se rešenje razlika između dve zemlje naći narednih dana i da parlamenti dve zemlje takođe mogu da pomognu u procesu pronalaženja rešenja.

„Proces je izuzetno intenzivan i nadam se da će se te stvari dogoditi narednih dana. Premijer Zoran Zaev i naš premijer uvereni su da će se naći takvo rešenje. Ministarka spoljnih poslova Ekaterina Zaharieva izrazila je stav Bugarske pred njihovim ministrom spoljnih poslova. „Čvrsto se nadam da ćemo pronaći rešenje za ovaj spor i započeti proces“, rekao je Manušev za bugarsku novinsku agenciju BGES.

Admiral Manušev je takođe izrazio iznenađenje izjavom premijera Severne Makedonije Zaeva, koji je tvrdio da su zahtevi Bugarske neprijateljski i neevropski i da nisu u duhu dobrosusedstva. Na taj način se poziva na bugarski eksplanatorni memorandum, u kojem su navedeni bugarski zahtevi i crvene linije, od kojih, kako kaže, ne treba odustati i da se nađe kompromisno rešenje za obe strane.

Takođe se slaže sa premijerom Bojkom Borisovim, koji je ministru Osmaniju rekao da imamo izbora u pronalaženju kompromisa i rešavanju spornih pitanja.

Premijer Zoran Zaev rekao je tokom vikenda da su tokom posete ministra spoljnih poslova Bujara Osmanija Sofiji prošle nedelje tokom razgovora sa ministrom spoljnih poslova Ekaterinom Zaharievom predstavljeni predlozi za koje kaže da nisu ni susedski, ni evropski.

„A ako je to slučaj, moramo pripremiti naš makedonski narod da prva međuvladina konferencija koju čekamo u decembru možda neće početi. Međutim, ne verujem da je to stav premijera Borisova, mog prijatelja i brata, ne verujem da je to stav ni bugarskog naroda. Učinićemo sve u narednim danima da nađemo rešenje“, rekao je Zaev.

Treba napomenuti da je nakon skoro godinu dana pauze za četvrtak i petak u Skoplju zakazan novi sastanak Zajedničkog odbora eksperata Severne Makedonije i Bugarske za istorijska pitanja.

Od prošlonedeljnog sastanka u Sofiji, Osmani i Zaharieva izrazili su očekivanje da će Komisija ubrzati svoj rad i moći da da rezultate pre 10. novembra, kada bi trebalo da se održi samit Berlinskog procesa u Sofiji, kojim bi predsedavali premijeri dve zemlje. Poseta Osmanija Sofiji najavljena je kao prethodnica sastanka premijera dve zemlje, Zaeva i Borisova, za koji još nije određen datum, ali bi trebalo da se održi pre 10. novembra. / Ibna