Da li će Severna Makedonija biti strateški investitor u Belenu?

Da li će Severna Makedonija biti strateški investitor u Belenu?

Nakon poziva Bugarske, koji je objavljen u Službenom listu EU, da izabere strateškog investitora projekta nuklearne elektrane Belene u izgradnji, Severna Makedonija je počela ozbiljno da radi na mogućnosti preuzimanja ove uloge. Prema objavljenim informacijama, čini se da je i u početku bilo izraženo interesovanje i da su sada u toku detaljne analize.

Građani Severne Makedonije će biti informisani o poziciji koju će zemlja usvojiti i pratiti, kao io koracima koje može preduzeti, izjavio je šef Energetske regulatorne agencije u Skoplju Marko Bislimovski.

Specijalizovani analitičari iz Severne Makedonije i članovi Regulatornog tela za energetiku podržavaju predlog i veruju da zemlja treba da učestvuje u izgradnji nuklearne elektrane Belene.

Rezerve uglja Severne Makedonije su dovoljne da zadovolje potrebe zemlje u električnoj energiji za narednih 15 godina, zahvaljujući radu Termoelektrane Bitolj, kaže Marko Bislimovski, koji je takođe napomenuo da čak i ako se ugalj zameni prirodnim gasom, Severna Makedonija će, da bi se zadovoljila potrebe, morati pribeći uvozu električne energije.

Iz tog razloga, kako se ispostavilo, to je u interesu zemlje i apsolutno je razumno da Severna Makedonija investira u nuklearnu energiju, a posebno u izgradnju nuklearne elektrane Belene, kapaciteta 500 MV./ ibna