Da li će Slovenija dobiti drugi nuklearni reaktor?

Da li će Slovenija dobiti drugi nuklearni reaktor?

Izgleda da se u tom pravcu kreće vlada Slovenije, jer je u nedavnim izjavama, koje je citirala novinska agencija Reuters, slovenski premijer Marjan Šarec podržao ideju, što znači izgradnju novog nuklearnog reaktora i na taj način jačanje nuklearne elektrane koja već postoji na području Krškog (Jedrska elektrarna Krško, JEK ili Nuklearna elektrarna Krško, NEK).

Cilj je, primetio je, potaknuti finansijski rast zemlje.

“Moramo dati sve od sebe da dovršimo izgradnju druge elektrane u okviru postojeće stanice”, rekao je slovenački zvaničnik tokom posete nuklearnoj elektrani.

Podvukao je povećanu potražnju za električnom energijom, što potvrđuje i objavljena julska statistika.

Zapravo, ukupna potrošnja električne energije porasla je za 2%, na 1.183 GVh, prema slovenačkoj agenciji za statistiku, dok je neto proizvodnja električne energije pala za 5% mesečno, na 1.347 GVh u julu.

Proizvodnja u hidroelektranama pala je za 39%, a u termoelektranama 42%, dok je proizvodnja u jedinoj slovenskoj nuklearnoj elektrani u Krškom veća za 2% u odnosu na junske podatke.

Međutim, prema lokalnim medijima, ova vest je već izazvala „iznenađenje“ i „zabrinutost“, jer su navodno upućene ponovljene sugestije da nuklearna elektrana više ne radi iz bezbednosnih razloga, dok se istovremeno pominje da EU postepeno oslobađanje od nuklearne energije smatra prioritetom.

Podseća se da je u 2008. godini zabeleženo nuklearno curenje, pri čemu je EU intervenisala i odlučila da ugasi jedinicu na neko vreme, sve dok je ne popravi.

Nuklearna elektrana Krško, koja je podjednako u vlasništvu Slovenije i Hrvatske, pokriva 1/5 potreba Slovenije za električnom energijom.

U 2016. godini, dve zemlje su se složile da produže životni vek stanice na dvadeset godina, do 2043.

Na osnovu originalnog dizajna, ova stanica bi bila u funkciji do 2023. godine.

Na kraju, primećuje se da je NEK izgrađena pre raspada Jugoslavije, u saradnji sa američkom kompanijom Vestinghouse, i da radi od 1983. godine / ibna