Da li Crna Gora postaje energetsko čvorište?

Da li Crna Gora postaje energetsko čvorište?

Podmorska elektroenergetska interkonekcija između Crne Gore i Italije razvijena je u sklopu investicije koja će Crnoj Gori omogućiti da postane energetski centar balkanskih zemalja, izjavio je direktor italijanske kompanije Terna, Luigi Ferraris. On je dodao da je početak komercijalne upotrebe zakazana za kraj ove godine.

Terna se sastao sa premijerom i predsednikom Crne Gore, Duškom Markovićem i Milom Đukanovićem, povodom uspešnog završetka projekta podmorskog električnog interkonektivnog kabla, investicije u iznosu od 1,15 milijardi eura.

Podvodni kabl, ukupne snage 600 MV, instaliran je u dubinama preko 1000 metara.

Ovaj projekat, kako je istakao Luigi Ferraris a zabeležen je i u odgovarajućem saopštenju, će stvoriti uslove za privlačenje drugih investicija, uključujući i obnovljive izvore energije (OIE).

Napominje se da je najveći projekat u sektoru OIE na Mediteranu već doneo više od 600 miliona evra lokalnim preduzećima u Crnoj Gori.

Duško Marković je sa svoje strane obavestio čelnika Terne da je nekoliko zemalja Jugoistočne Evrope već izrazilo interes za postizanje sporazuma sa Crnom Gorom, kako bi koristili podvodni kabl./ibna