back to top
NaslovnicaZabavaDa li je bolje zalijevati baštu ujutro ili uveče?

Da li je bolje zalijevati baštu ujutro ili uveče?

Među baštovanima postoji različito mišljenje o tome da li je bolje zalijevati biljke ujutru ili uveče, pri čemu neki preferiraju zalijevanje toplom vodom. Novinar portala N1 Slovenija je razgovarao sa stručnjakinjom za uzgoj povrća koja tvrdi da postoji samo jedan tačan odgovor.

Majski dani su doveli do kišovitog vremena, pa obilno zalijevanje vrta još nije bilo potrebno. Međutim, kako postaje toplije i suvlje, vlasnici kuća sa vrtom se pitaju kada je najbolje da ga zalijevaju.

Da li je bolje ujutru ili uveče?

- Advertisement -

“Nema rasprave o tome, nije stvar u tome da svaki baštovan ima svoj način. Definitivno je bolje zalijevati vrt ujutru nego uveče”, objašnjava za N1 Slovenija Miša Pušenjak, stručnjakinja za povrtarstvo i poljoprivredu sa Poljoprivredno-šumarskog instituta u Mariboru.

“Ujutru se zemlja hladi, zajedno sa vodom (ako je u posudi), što znači manji šok za zemlju i biljke”, dodaje ona.

“Zalijevanje ujutru je efikasnije jer biljke tokom jutra do podneva upijaju hranljive materije iz zemlje (treba imati na umu izlaganje suncu), a tokom poslepodneva ih sintetizuju”, kaže Pušenjak.

“Nikako ne treba zalijevati biljke tokom dana, čak i ako uvenu. Ako ih tada prskate ili zalijevate hladnom vodom, to može biti pogubno, a također možete oštetiti lišće ako ga prskate hladnom vodom tokom vrućeg dana”, upozorava Pušenjak, dodajući da su vlažne biljke osjetljivije na bolesti i štetnike.

Pušenjak naglašava da je zalijevanje kap po kap mnogo bolje za biljke nego zalijevanje kantom.

- Advertisement -

Ako ipak želimo zalijevati biljke uveče, voda mora biti odgovarajuće temperature, savjetuje stručnjakinja. “Ako imamo bunar ili neki drugi izvor hladne vode, tokom dana je ostavimo u odgovarajućoj posudi (najbolje bijeloj da se ne zagrije) na hladnom, nikako na suncu. Voda ne smije biti ni vrela ni vruća, ali ne smije biti ni hladna, negdje između 20 i 30 stepeni”, navodi Pušenjak, upozoravajući da ne smijemo zaboraviti da se voda može zagrijati i u crijevu. Zalijevanje sa tom vrućom vodom uništilo bi naš trud.

Takođe, moramo pričekati da se biljke “oporave” prije večernjeg zalijevanja. “Nemojte ih zalijevati rano uveče, već pričekajte da temperatura padne barem ispod 30 stepeni, odnosno tokom toplotnog udara to može biti tek nakon 22 ili 23 sata”, upozorava.

Biljke koje nikako ne smijemo zalijevati preko lišća su one sa plodom – rajčica, paprike, patlidžani, krastavci, bundeve, tikvice… Međutim, za zelenu salatu i kupusnjake, ako su velike vrućine, Pušenjak čak savjetuje da ih zalijevamo preko lišća. Ujutru – jer će to ohladiti biljku. “Ipak, pripazite da kapljice budu razrijeđene”, dodaje.

Koliko vode nam treba? “Posebno za početnike, dobar trik je malo iskopati lopatom da vidimo koliko je duboko voda prodrla nakon zalijevanja”, savjetuje i kaže da će mnogi biti iznenađeni koliko vode se potroši tokom vrućih dana.

Pušenjak ističe važnost malčiranja – voda se brzo isparava iz gole zemlje. Ako je prekrijemo, na primjer, travom ili slamom, po riječima Miše Pušenjak, štedimo do polovine vode, a malč štiti biljke od prevelikih promjena temperature.

Izvor: ( citymagazine.danas.rs / Ibna.rs )

- Advertisement -

Najnovije objave

ELON MUSK MIRI SE SA GLAVNIM RIVALOM – ODUSTAO OD TUŽBE PROTIV OPENAI I SEMA ALTMANA, A RAZLOG JE TAJAN

Na sudu u Kaliforniji, Musk je optužio AI firmu kojoj je pomogao da se...

IMOVINA JE ENTITETIMA: Dodik kaže da je “sve bolelo” kad je Republika Srpska priznala postojanje granice

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da su ženevski i njujorški dokumenti utvrdili...

Fenerbahče preoteo titulu Efesu: Drama u Turskoj, novi šampion nakon produžetka!

Košarkaši Fenerbahčea su osvojili titulu šampiona Turske. Fenerbahče je u četvtrom meču finalne serije savladao...

ELON MUSK MIRI SE SA GLAVNIM RIVALOM – ODUSTAO OD TUŽBE PROTIV OPENAI I SEMA ALTMANA, A RAZLOG JE TAJAN

Na sudu u Kaliforniji, Musk je optužio AI firmu kojoj je pomogao da se...

IMOVINA JE ENTITETIMA: Dodik kaže da je “sve bolelo” kad je Republika Srpska priznala postojanje granice

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da su ženevski i njujorški dokumenti utvrdili...