Da li je “ograničavanje građanskih sloboda” ustavno?

Da li je “ograničavanje građanskih sloboda” ustavno?

Predsednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković najavio je jutros da će tražiti mišljenje Ustavnog suda o “ograničavanju sloboda građana” koje su, kazao je, uvedene radi zaštite od zaraze koronavirusom.

“Zatražiću mišljenje Ustavnog suda oko toga treba li primijeniti član 17. Ustava, da dvotrećinskom većinom u Hrvatskom saboru donesemo odluku o ograničenju određenih sloboda, ili to možemo direktonom primenom članova 16., 32. i 50. koji se tiču slobode kretanja i slobode preduzetništva bez člana 17.”, izjavio je Jandroković nakon sednice saborskog Predsedništva.

Dodao je da će, nakon što Sud da mišljenje o tome je li nužna primena člana 17., odnosno odluka dvotrećinskom većinom u Saboru da se određena prava i slobode mogu ograničiti zbog zaštite zdravlja građana, organizovati glasanje.

Naglasio je kako je najvažnije zaštiti zdravlje i živote građana, ali da se mora voditi računa i o slobodi, demokraciji, pravnoj državi.

“Sabor je u ovom trenutku iznimno važan jer je garant demokratije, pravne države, telo smo koje donosi zakone i moramo se toga uporno držati dok god je to potrebno”, poručio je Jandroković.

Kako su izvestili neki mediji u Hrvatskoj, predsednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović je odgovorio da Ustavni sud neće davati nikakva mišljenja Hrvatskom saboru koji nije ovlašten da to zatraži.

“Na Hrvatskom saboru je da o tome odluči, a Ustavni sud eventualno može u sklopu svojih ovlaštenja naknadno o uočenim pojavama neustavnosti i nezakonitosti o tome obavestiti Hrvatski sabor, kao što može i sada,” rekao je Šeparović.

Zbog situacije sa koronavirusom sednice Hrvatskog sabora će biti održavane u posebnim uslovima a debate o pojedinim pitanjima će biti skraćene. Takođe, kako je zgrada Sabora oštećena u zemljotresu, sednice će biti održavane u Upravnoj zgradi kompanije INA, dok se zgrada parlamenta ne obnovi.