Da li Kosovo stoji iza protesta opozicije u Beogradu?

Da li Kosovo stoji iza protesta opozicije u Beogradu?

Već nekoliko meseci opozicione stranke u Srbiji organizuju masovne anti-vladine proteste. Predsednik ove zemlje Aleksandar Vučić izjavio je da sumnja da Kosovo ove proteste podržava.

Kosovski premijer Ramush Haradinaj smatra ove reakcije i optužbe apsurdnim. On je rekao da ne priznaje takve optužbe, koje dolaze iz Beograda.

“Pozivamo vlasti u Beogradu da vode brigu o sopstvenim problemima ali i da rešimo naše zajedničke probleme”, rekao je premijer Kosova.

“Mi imamo svoje lokalne probleme i ne brinemo onošto predstavlja lokalne probleme u Srbiji”, dodao je Haradinaj.

Srpska napredna stranka (SNS) predsednika Aleksandra Vučića optužila je Haradinaja i druge albanske lidere na Kosovu da pomažu opozicionim demonstrantima da obore sadašnju vladu u Srbiji. Predsednik Srbije je takođe optužio strane ambasade da koriste “dvostruke standarde”, jer, prema njegovim rečima, nisu reagovali kada su demonstranti ušli u prostorije srpske državne radio-televizije RTS-a, kao što su reagovali kada su demonstranti ušli u parlament Severne Makedonije 27 aprila 2017. godine.

Prema Vučićevim rečima, ono što se desilo u Beogradu bio je pokušaj opozicionih lidera Vuka Jeremića i Dragana Đilasa da realizuju “makedonski scenario”. Predsednik je rekao da su ova dva lica bliski prijatelji premijera Severne Makedonije, Zorana Zaeva. / ibna /