Da li se Severna Makedonija suočava sa novim talasom izbeglica?

Da li se Severna Makedonija suočava sa novim talasom izbeglica?

Mediji u Severnoj Makedoniji i Grčkoj nedavno su izvestili da stotine izbeglica borave na grčkoj strani granice sa Severnom Makedonijom u pokušaju da je pređu. Prema vlastima u Severnoj Makedoniji, glasine koje se šire na društvenim mrežama dovele su do visoke koncentracije izbeglica na granici. Izbeglice žele proći kroz Severnu Makedoniju, a zatim putovati u zemlje EU.

Zamenik premijera i ministar odbrane Severne Makedonije, Radmila Šekerinska, najavila je povećanje vojnog prisustva na granici s Grčkom zbog novog vala izbeglica iz susedne zemlje.

“Spremni smo da se nosimo sa ovim rastućim pritiskom”, izjavila je Šekerinska u nedelju.

Prema njenim rečima, Parlament je, u slučaju krize, odlučio rasporediti vojne snage. “Nova izbeglička kriza na granici s Grčkom može izbiti preko noći”, rekla je Šekerinska.

Mediji su objavili da stotine izbeglica sa Bliskog istoka već nekoliko dana borave u kampu u Diavati, 10 km zapadno od Soluna. Oni su stigli tamo nakon lažnih vesti koje su se širile na društvenim mrežama koje kažu da će se granica sa Severnom Makedonijom otvoriti u blizini sela Eidomeni. Međutim, kada su došli do granice, izbeglice su se sukobile sa grčkom policijom.

Tokom vikenda situacija je bila mirna, dok su mnoge policijske snage bile stacionirane s obe strane granice.

Vlasti u obe zemlje pozvale su izbeglice da napuste pograničnu oblast, jer neće moći da putuju u zapadne zemlje. / ibna /