Da li Severna Makedonija ide prema političkoj krizi?

Da li Severna Makedonija ide prema političkoj krizi?

Politički analitičari u Skoplju smatraju da zemlja ide u političku krizu i ne isključuju mogućnost vanrednih izbora.

Napetosti u Severnoj Makedoniji porasle su nakon skandala vezanog za sumnje u učešće šefa Specijalnog tužilaštva, Katice Janeve, u slučaj iznude. Premijer Zoran Zaev pozvao je lidera opozicije Hristijana Mickoskog da razgovaraju i o pitanju Specijalnog tužilaštva, ali je lider opozicije odbio takav sastanak, rekavši da će se sastati sa premijerom pod uslovom da razgovaraju o vanrednim izborima.

Analitičar Goran Momirovski kaže da bi održavanje vanrednih izbora značilo rešenje krize.

“Nemamo vremena da razgovaramo o novom izbornom zakonu i Specijalnom tužilaštvu ako prvo ne raspravljamo o vanrednim izborima”, rekao je Momirovski, predlažući sastanak lidera kao što je bio onaj održan 2015. u Przinu, Skoplje, kao način izlaska krize.

Politički analitičar Petar Arsovski kaže da bi zemlja mogla doći u novu političku krizu ako sve reforme budu blokirane. Prema njegovim rečima, političke strane moraju pronaći rešenje kako bi izbegle krizu.

Drugi politički analitičar, Ibrahim Mehmeti, kaže da dolazak komesara za proširenje EU, Johannesa Hahna i visokog funkcionera američkog Stejt departmenta, Filipa Reekera u Skoplje, ukazuje na to da zemlja klizi ka krizi i da će te diplomate pokušati da stvore neophodne uslove za politički dijalog.

“Sada kada je Severna Makedonija ušla u novu krizu nakon izbijanja poslednjeg skandala, proces integracije je dobio težak udarac, stoga su razgovori između političkih stranaka ključni za rešenje situacije”, kaže Ibrahim Mehmeti. / ibna /