Da li „Turski tok“ i TAP mogu sarađivati?

Da li „Turski tok“ i TAP mogu sarađivati?

Scenario dva gasovoda – TAP i Turski tok – za koje se očekuje da će u skoroj budućnosti preći Balkan, i njihovo međusobno povezivanje je, prema rečima stručnjaka ruske kompanije Sberbank, Andreja Gromadina, mogućnost koju bi Moskva mogla da razmotri u budućnosti.

Međutim, ovo su dva projekta sa potpuno drugačijim „geopolitičkim“ mentalitetom…

Kako ovaj stručnjak ističe, a prema izveštajima ruskih medija, u skladu sa postojećim planovima, očekuje se da će gasovod „Turski tok“ dovoditi gas u Tursku i na jedan deo Balkana, odnosno u Bugarsku, Srbiju i Mađarsku. „Mogućnost saradnje sa drugim infrastrukturnim projektima, kao što je TAP gasovod, trenutno nije predviđena, ali mi pretpostavljamo da je to moguće u budućnosti, pod uslovom da je potražnja za prirodnim gasom na tržištima koja cilja „Turski tok“ niža od predviđene”, napominje on, navodeći verovatnoću pada potražnje u zapadnoevropskim zemljama, jer su “u svakom slučaju Nemačka i Austrija zemlje na kojima se bazira ruski Gazprom”.

Konzorcijum koji upravlja TAP-om, kako se izveštava, trenutno ispituje interesovanje zemalja i potencijalnih kupaca, kako bi utvrdio količine gasa koje će biti potrebne za transport nakon što TAP bude pušten u rad.

Čini se da je proces izgradnje gasovoda „Turski tok“ nesmetano napreduje, jer je završen prvi deo projekta dužine 403 kilometra u Srbiji.

Deo se proteže od bugarske granice sve do Ćuprije, u Srbiji. U isto vreme, građevinski radovi se nastavljaju na drugom delu koji seže do reke Dunav.

Napominje se da će treća deonica imati početnu tačku na reci Dunav i doći će do mesta Gospođinci, dok će isti grad biti početno mesto četvrtog i poslednjeg dela, a nastaviće se sve do mađarske granice, do grada Horgoš.

Prema postojećem planu, sva četiri dela projekta planirana su da budu završena do kraja godine, a sastoji se od 900 miliona dolara vredne investicije od strane ruske kompanije Gazprom./ibna