Da li VMRO-DPMNE želi da izgubi izbore?

Da li VMRO-DPMNE želi da izgubi izbore?

Dugi predizborni period u Severnoj Makedoniji za prevremene izbore 12. aprila nastavlja se bez smanjenja broja skupova, govora, programa, međusobnih optužbi i jakim verbalnim intenzitetom.

Dve najveće stranke, Socijaldemokratska stranka Zorana Zaeva i konzervativna nacionalistička VMRO-DPMNE, mobilišu građane da izađu na birališta i glasaju za jednu ili drugu stranku.

Iako je retorika stranaka potpuno različita, u fokusu obe strane je ekonomija. Obećanja o ekonomskom rastu, povećanju plata i smanjenju poreza su među ključnim predizbornim „obavezama“ koja će se svideti „novčanicima birača“ i pomoći im da donesu odluku pre nego što dođu do glasačke kutije.

Prema istraživanjima javnog mnenja, ekonomija je i građanima u prvom planu, što je izgleda pitanje koje će dominirati u debatama građana sa strankama.

U istim anketama stranka Zorana Zaeva ima malu prednost, ali to mu ne daje jasan mandat i sigurno će joj trebati pomoć albanske stranke DUI, sa liderom Ali Ahmetijem, da formira Vladu, kao što je to bio slučaj 2017. godine.

S druge strane, VMRO-DPMNE pokazujući neslaganje sa Sporazumom iz Prespe i insistiranjem na skandalima koje koriste kao oružje protiv Zaeva injegovih saradnika, pokušavaju da pokažu biračima da žele da se vrate na vlast.

Onim što pokazuju izgleda da će učiniti sve da pobede na izborima, ali u stvarnosti, ono što se može videti po njihovim postupcima je da oni nisu tako snažne pristalice pobede na izborima, koja bi ih prisilila da se suoče sa realnošću sporazuma iz Prespe.

Pokušajem da se Sporazum ospori, bilo deklaracijama o njegovom ukidanju i promeni Ustava ili pravljenjem predstava, poput one kada je ministar rada i socijalne politike rođenog u Izraelu, promenio table Ministarstva rada i socijalne politike Severne Makedonije u Ministarstvo rada i socijalne politike Republike Makedonije, ako ništa drugo, guraju birače prema Zoranu Zaevu i SDSM-u.

Neizvesnost građana o budućnosti u zemlji, u kojoj će njihov svakodnevni život biti poboljšan ili pogoršan – a većina njih zna da je evropska perspektiva jedino rešenje za napredak – vodi ih ka Socijaldemokratskoj stranci.

Rješenje koje VMRO-DPMNE verovatno želi je da Zaev i SDSM zadrže teži deo posla i bave se članstvom Severne Makedonije u NATO-u i početkom pregovora o pristupanju EU. To bi njihovoj retorici, kada se u budućnosti eventualno vrate na vlast, s jedne strane, dodalo argument da nisu doprineli izdaji i „rasprodaji“ imena zemlje, dok bi sa druge strane mogli da tvrde da je bilo kakva promena nakon toga nemoguća, jer bi izolovala zemlju u odnosima prema međunarodnoj zajednici./ibna