NaslovnicaVestiDA OBELEŽJE BUDE IZNAD KOSTIJU NAŠIH JUNAKA: Udruženje Srba sa KiM osudilo...

DA OBELEŽJE BUDE IZNAD KOSTIJU NAŠIH JUNAKA: Udruženje Srba sa KiM osudilo pomeranja spomen-ploče srpskim vojnicima u Prištini

Objavljeno:

UDRUŽENjE Srba sa Kosova i Metohije u Beogradu osudilo je anticivilizacijski čin francuskog i nemačkog ambasadora u Prištini i pomeranje nadgrobne spomen-ploče srpskih vojnika na pravoslavnom groblju i zahtevaju povratak obeležja iznad kostiju postradalih vojnika.

foto d.z.

– Mi proterani Srbi sa svojih vekovnih ognjišta sa Kosova i Metohije, mi koji smo pod silom ostavili svoje mrtve da počivaju u miru svete kosovske zemlje, najoštrije osuđujemo anticivilizacijski čin pomeranja nadgrobne spomen-ploče srpskih vojnika na srpskom pravoslavnom groblju u Prištini, a od strane francuskog i nemačkog ambasadora. Zahtevamo od činilaca ovog dela da vrate spomen-obeležje iznad kostiju onih koji leže u zemlji – srpskih vojnika poginulih u Balkanskim i Prvom svetskom ratu – navodi se u saopštenju Udruženja Srba sa Kosova i Metohije u Beogradu.

Dadaju da je u srpskoj tradiciji i pravoslavnoj veri veliki greh skrnavljenje grobova i spomen obeležja mrtvima, sa čime se proterani Srbi sa Kosova i Metohije od juna 1999. godine sa time se suočavaju svakog dana.

– Još više nas je zabolela činjenica da je to učinjeno na inicijativu ambasadora Francuske, čiji su vojnici ginuli uz rame sa srpskim i bili saveznici u dva svetska rata, na pravednoj strani čovečanstva i istorije. Od francuskog i nemačkog ambasadora u Prištini zahtevamo da spomen-obeležje srpskim vojnicima, na srpskom pravoslavnom groblju u Prištini, odmah vrate u prvobitno stanje – navedeno je u saopštenju Udruženja Srba sa Kosova i Metohije u Beogradu.

Inače, bela spomen-ploča iz 1984. godine na kojoj je pored krsta napisano „Ovde leže posmrtni ostaci srpskih vojnika palih u ratovima 1912. -1918. godine” izmeštena je sa bočne strane spomen-parka na inicijativu ambasada Francuske i Nemačke. Umesto nje je postavljena crna mermerna ploča na kojoj na francuskom, srpskom i albanskom piše: “Francuskim vojnicima palim na Kosovu”.

Preporučujemo

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije objave