Dačić: Dobre političke veze sa Grčkom moraju poboljšati ekonomske veze

Dačić: Dobre političke veze sa Grčkom moraju poboljšati ekonomske veze

Srbija i Grčka danas će potpisati deklaraciju o zaključenju strateškog partnerstva, izjavio je srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, napominjući da je Srbija potpisala takve deklaracije samo sa Rusijom, Kinom, Italijom i Francuskom.

“Deklaracija je trebala biti potpisana davno. Dokument podrazumeva niz zajedničkih stavova o najvažnijim pitanjima, međusobnu podršku najvažnijim pitanjima za svaku državu i niz drugih opštih stavova o našim bratskim i strateškim odnosima “, rekao je Dačić za RTS.

Srbija ima izuzetno dobre odnose sa Grčkom, rekao je srpski ministar spoljnih poslova i dodao da bi ekonomski odnosi trebalo da se poboljšaju.

Ono što je za Srbiju od vitalnog značaja, rekao je Dačić, jeste da Grčka ne priznaje Kosovo kao jedno od pet zemalja EU koje to nisu učinile.

Takođe je podsetio da je izvršen pritisak na Atinu kada je otvorila finansijsku kancelariju sa Kosovom, ali i premijer i predsednik su potvrdili da neće promeniti svoj stav oko južne srpske pokrajine.

U nastavku, Dačić je rekao da će se uspostaviti i dodatna trilateralna saradnja sa Kiprom, što će dodatno ojačati pozicije Srbije, jer je Kipar tradicionalno zauzeo snažan stav protiv jednostranih akata o teritorijalnom integritetu zemlje.

Srbijanski ministar nije propustio da se priseti značajne i snažne podrške Grčke u pogledu evropskog kursa Srbije.

Tokom posete Grčkoj, jedna od tema o kojoj će se razgovarati biće migrantska kriza, jer je, prema Dačićevim rečima, „evropski problem prebačen na naša ramena“.

„EU nema jedinstven pristup svemu tome i tada su zemlje koridora pod najvećim rizikom. Ne postoji međusobna solidarnost među državama, ne postoji zajednička politika kako postupati. To je veliki problem “, zaključio je Ivica Dačić./ibna