Dačić i Dendias se sastali u Atini

Dačić i Dendias se sastali u Atini

Ministra spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se u petak u Atini sa grčkim kolegom Nikosom Dendiasom. Dvojica diplomata imali su priliku da razgovaraju o svim važnim pitanjima na polju bilateralne saradnje, kao i o aktuelnim pitanjima o načinu odgovora na posledice pandemije COVID-19.

Dačić je rekao da je „veoma srećan što danas posećujem mog dragog prijatelja i prijateljsku zemlju Grčku. Ovom posetom pokazali smo visok nivo prijateljstva koji gajimo jedni sa drugima.

Izrazio sam zadovoljstvo saradnjom tokom ove krize i izrazio želju da što pre normalizujemo sve aspekte života, počevši od političkih kontakata, normalizacije naše ekonomije i pokretanja naših kompanija koje zajednički posluju“.

Dačić naglasio je da “ono što građane najviše zanima je kada će moći da putuju. Najavio sam našu odluku da će građani Grčke moći da putuju u Srbiju bez ograničenja, bez testiranja ili potrebe da budu u karantinu. Ministar Dendias rekao mi je da će od 15. juna to moći da urade i u suprotnom smeru, tako da će građani Srbije moći da dođu u Grčku bez testova i drugih restriktivnih mera“.

“Tražio sam od ministra Dendiasa da zastupa naša stavova u Briselu da ova mera treba da se sprovede i u skladu sa preporukama Evropske komisije, tako da od 1. jula državljani Srbije mogu bez ograničenja da putuju u zemlje članice EU,” dodao je ministar spoljnih poslova Srbije.

Dalje je rekao da „očekujemo veliki broj naših turista u Grčkoj, ali moram da kažem i da je prošle godine u Srbiju bilo 50.000 hiljada grčkih turista“.

Što se tiče pojedinačnih razgovora, Dačić je rekao da su „danas razgovarali o bilateralnoj saradnji sa političkim interesima i uzajamnom podrškom – u smislu teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

Grčka podržava naš teritorijalni integritet u pogledu Kosova. Takođe, što se tiče teritorijalnog integriteta Grčke, mi u potpunosti podržavamo zakone i protivimo se svim izazovima koji dolaze sa različitih strana od njihovih suseda, i u vezi sa njihovim teritorijalnim integritetom i suverenitetom“.

„Nastavljajući prijateljske odnose, imaćemo i trilateralne kontakte i radujemo se sastanku Vrhovnog saveta za saradnju između Grčke i Srbije do kraja godine. Ovo je specifičan sastanak, još uvek živimo suočeni sa okolnostima i borbi protiv Covid-19, ali i realnošću sa pandemijom”.

Sa svoje strane, grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendias, u pisanoj izjavi o svom susretu sa srpskim ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem, napomenuo je da mu je posebno drago što je pozdravio svog prijatelja, ministra spoljnih poslova Srbije.

„Imali smo priliku da razgovaramo i razmenimo mišljenja o raznim pitanjima, kao i o načineima da ojačamo svoje već odlične odnose. Veze između dve zemlje su jake i proizlaze iz bezvremenog prijateljstva naših naroda i naše zajedničke verske i kulturne tradicije“, rekao je grčki ministar spoljnih poslova.

„Na političkom nivou, odlični odnosi između dve zemlje zapečaćeni su 3. sastankom Vrhovnog grčko-srpskog saveta za saradnju održanom prošlog decembra u Atini i koji je doveo do potpisivanja Zajedničke izjave o uspostavljanju  strateškog partnerstva, što je važno sredstvo za produbljivanje naših višedimenzionalnih odnosa.

Pored toga, razgovarali smo o pandemiji koronavirusa i izrazili spremnost da sarađujemo sa širokim spektrom sektora na rešavanju njenih uticaja, kako u našim zemljama, tako i u širem regionu“, rekao je Nikos Dendias.

„Što se tiče evropske perspektive Srbije, potvrdio sam stalnu podršku naše zemlje. Glavni cilj grčke spoljne politike je integracija zemalja zapadnog Balkana u evropsku porodicu. Članstvo u EU obezbediće neophodne uslove za stvaranje prostora za mir, stabilnost i bezbednost, bez spoljnih intervencija koje bi destabilizovale region. Srbija je takođe preduzela značajne korake ka članstvu u EU.

Što se tiče dijaloga Beograda i Prištine, ponovio sam da je stav naše zemlje o kosovskom režimu ostao nepromenjen dok ne bude postignut konačni dogovor“, dodao je grčki šef diplomatije.

„Takođe smo imali priliku da razgovaramo o istorijski značajnom potpisivanju sporazuma o demarkaciji EEZ-a između Grčke i Italije. Sporazum koji služi kao primer za zaključivanje i rešavanje otvorenih bilateralnih sporova, s obostrano korisnim rezultatima, uvek u okviru međunarodnog prava i dobrosusedskih odnosa“.

„Konačno, takođe sam se dotaknuo nedavnih dešavanja u Istočnom Sredozemlju sa posebnim naglaskom na aktivnosti Turske, koje i dalje deluju na način koji ugrožava mir i stabilnost u regionu“, zaključuje se u pisanoj izjavi Nikosa Dendiasa. / ibna