DAČIĆ: Kosovo ne može da se reši po modelu „dve Nemačke“

DAČIĆ: Kosovo ne može da se reši po modelu „dve Nemačke“

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić odbacio je mogućnost rešavanja kosovskog problema po modelu “dve Nemačke”, koji je nedavno pomenut, a koji je 2007. godine predložio nemački diplomata Volfgang Išinger.

Dačić je rekao da taj plan, o kome se nedavno ponovo govorilo, nije moguće primeniti jer su dve Nemačke, pre ujedinjenja, bile međunarodno priznate države, dok bi taj model u slučaju Kosova i Metohije značio da se Srbija “rastavi i podeli”.

Dačić je za TV Pink ocenio da ponovno pominjanje tog predloga u javnosti služi da se Srbija ubedi da taj model nije nemoguć.

On je naveo da je neizvesno kada će dijalog Beograda i Prištine biti nastavljen, i podsetio da je neophodno da Priština prethodno ukine takse na robu iz centralne Srbije.

Dačić je rekao da Priština neće da ukine takse jer “postoje određene zemlje kojima u ovom trenutku to odgovara”, ali nije precizirao o kojim državama je reč.

Dačić je ponovio da “zamrznuti konflikt” po pitanju Kosova i Metohije nije dobro rešenje i da zvanični Beograd na to navodno stalno upozorava međunarodnu zajednicu.

Prema njegovim rečima, Beograd “nema puni suverenitet na terenu”, a isto tako Priština nema puni suverenitet koji bi htela da ima na severu Kosova i Metohije.

“Nihov cilj je da u jednom momentu probaju da možda ostvare taj hrvatski scenario, neku novu “Oluju”, a to znači da proteraju Srbe se severa i ostvare pun suverenitet” dodao je Dačić.