Dačić: Ne prihvatamo nametnuta rešenja

Dačić: Ne prihvatamo nametnuta rešenja

Srbija je konstruktivna u dijalogu sa Prištinom uz posredovanje EU i želi kompromis koji će dugoročno doneti mir i stabilnost, izjavio je danas u Moskvi predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, dodajući da Srbija ne prihvata nametnuta i jednostrana rešenja.

„Kažu nam – odustanite od Kosova i Metohije i put u EU vam je otvoren. To partneri ne govore jedni drugima. Želimo da se pridružimo Uniji, naporno radimo na tome i ne menjamo taj cilj, ali ne prihvatamo prepreke koje stoje na putu ovom putu a koje nikada nikome nisu postavljene, poput očekivanog priznavanja ilegalne secesije iz bilo koje suverene države“, rekao je Dačić.

To je slično sankcijama protiv Rusije, rekao je Dačić obraćajući se poslanicima Državne dume Savezne skupštine Ruske Federacije.

Rekao je da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji, rekavši da je i sama Srbija bila izložena istom mehanizmu pritiska i da je dobro svesna koliko je bila nepravedna.

„Rusija je jedan od najvećih ekonomskih partnera u Srbiji. Ne postoji ekonomski sektor u kojem ne beležimo ogroman rast, počev od energetike, putne i železničke infrastrukture, poljoprivredne proizvodnje, hemijske industrije i drvne industrije“, naglasio je Dačić.

Predsednik Narodne skupštine Srbije rekao je da ima još prostora za aktiviranje u oblasti ekonomije, posebno u zajedničkim ugovorima za visokotehnološke projekte.

„Idemo u ovom pravcu u smislu saradnje u oblasti medicinskih nauka. Postoji li bolji primer od činjenice da je Srbija prva zemlja u Evropi koja je proizvela vakcinu Sputnik V uz odobrenje Instituta Gamaleja koji je razvio ovu divnu vakcinu? “ pitao se Dačić.

Podsetio je da je Srbija u procentu vakcinisane populacije u evropskom i svetskom vrhu, pa se očekuje da će borba protiv epidemije uskoro biti okončana.

Predsednik Skupštine Srbije rekao je i da je Rusija jedan od stubova podrške Srbije u savremenom svetu i da se to neće promeniti.

Dačić je istakao da su Srbija i Rusija danas mnogo više od tradicionalnih, istorijskih prijatelja i saveznika.

„Znate da su odnosi dve zemlje počeli da napreduju 2012. godine, kada je Srbiju vodila koalicija Srpske napredne stranke koju je predvodio Aleksandar Vučić i Socijalistička partija Srbije, čiji sam ja lider. Srbija i Ruska Federacija potpisale su Sporazum o strateškom partnerstvu od 2013. godine, sveobuhvatan dokument koji utvrđuje ciljeve naše saradnje“, rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, danas je Rusija najveći i najvažniji zaštitnik vrhovnog nacionalnog interesa Srbije, koji ona štiti na međunarodnoj sceni, a to je očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Srbije.

„Rusija, poput Srbije, čvrsto veruje da su Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije i decenijama je jedan od naših najvažnijih političkih stubova u borbi za naše interese na međunarodnoj sceni“, dodao je Dačić.

Ivica Dačić je u lokalnom parlamentu govorio na ruskom i na početku govora ruski poslanici su ustali da ga pozdrave. / i bna