Dačić: Nećemo podleći pritiscima

Dačić: Nećemo podleći pritiscima

Glavni stav Srbije je da treba postići kompromis Beograda i Prištine, što bi bilo fer za obe strane, izjavio je danas srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Sve dok se to ne dogodi, pritisak da se odustane i prihvati ono što nije princip, čak i ne postoji, rekao je Dačić na konferenciji za štampu u Ministarstvu spoljnih poslova, odgovarajući na pitanje o poseti Matthewa Palmera kao mogućem intenziviranju pritiska prema Srbiji da prizna nezavisnost Kosova.

Dačić je rekao da će sutra razgovarati sa američkim izaslanikom Palmerom u Beogradu.

“Svakako postoji spremnost da se što pre nađe rešenje za probleme Kosova i Metohije. Međutim, svima je jasno da mesto za traženje takvih zahteva nije Beograd već Priština, jer Beograd nije zamrznuo rasprave,” napomenuo je Dačić.

Dačić je rekao da Srbija nema razloga da ne poštuje ono što je dogovoreno u Briselu, dok Priština nije učinila ništa a uvela je i dodatne 100% tarife na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

“Šteta je ogromna, traje godinu dana i niko ne reaguje. Spremni smo da nastavimo diskusiju, kao što smo već rekli mnogo puta; držimo osnovnog stava da se mora postići kompromis,” rekao je Dačić. / ibna