Dačić: Političari moraju odgovarati za svoju imovinu

Dačić: Političari moraju odgovarati za svoju imovinu

Ivica Dačić, predsednik Narodne skupštine Srbije i lider Socijalističke partije, rekao je juče da političari imaju posebnu odgovornost i dužni su da daju primer, a da ne da izbegavaju pitanja o imovini stečenoj tokom njihovog mandata.

Televizija „Happi“ pitala je Dačića o mogućnostima prenosa novca iz Srbije u inostranstvo, o čemu mediji već danima pišu.

„Građani Srbije ne mogu da otvaraju lične račune u inostranstvu, osim pod posebnim uslovima“, rekao je Dačić i dodao da kompanije podležu zakonu o deviznom prometu.

Važno je, rekao je, da institucije koje se time bave treba sve detaljno istražiti, jer tvrdi da je mreža novca koji se izvozi dok je na državnim i političkim pozicijama očigledno komplikovana.

Primetio je da se Dragan Đilas nije borio da postane počasni član biblioteke, već se borio za najviše državne funkcije i da zato mora da odgovara na postavljena pitanja.

„Oni kojima je Đilas šef, predsednik, ne znaju kako da mu kažu da s njim nema budućnosti. Da sam zlonameran, rekao bih da ga puste da ide“, dodao je Dačić.

U nedelju je srpski ministar finansija Siniša Mali rekao da „Dragan Đilas i njegov brat Gojko podležu reviziji za račune na Mauricijusu, Švajcarskoj i Hong Kongu, gde ima oko 10 miliona evra. To je novac koji je izuzet iz Srbije dok je Đilas bio na vlasti.“

Ministar finansija, koji je na TV Pink pozvan u Tweet Hit, istakao je da ne optužuje lidera Stranke slobode i pravde ako ima novac na računima van Srbije, ali je važno znati kako je do njega došao i da li ga je prijavio. / ibna