Dačić: Problemi u Crnoj Gori ne dolaze iz Srbije

Dačić: Problemi u Crnoj Gori ne dolaze iz Srbije

Srbija će recipročno odgovoriti na sve akcije Podgorice, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, komentarišući sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića o pogoršanju situacije u regionu, a posebno u Crnoj Gori.

Dačić je rekao novinarima da je sastanak sazvan nakon incidenta u Podgorici, za koji se sumnja da je ima nacionalističke uzroke.

“Analizirali smo situaciju na tom sastanku, nadležni državni organi su se obratili crnogorskim vlastima radi informacije o incidentu, kako bi utvrdili da li se radi o nacionalističkom incidentu ili su motivi bili etnički ili je to bilo nasilje nad Srbima, jer ne mislim da je ovaj mladić mogao sam da ugrozi desetine ili stotine ljudi ukoliko podigne tri prsta,” rekao je Dačić.

Govoreći o recipročnim merama, šef srpske diplomatije rekao je da je Ministarstvo spoljnih poslova odbilo da “broj dva” crnogorske ambasade u Beogradu – ministrov savetnik – prisustvuje sastancima sa državnim institucijama.

“Ako neko misli da Srbija neće reagovati, predstoji mu još jedna stvar”, rekao je Dačić, pojasnivši da će sve biti provedeno kroz diplomatiju. Takođe je napomenuo da je u najboljem interesu Srbije da se situacija smiri, a ne da eskalira.

“Zbog toga u miru pozivamo sve, pozivamo crnogorske vlasti da razgovaraju sa svojim građanima, a ne sa nama, sa njihovom Crkvom, koja je većinska u Crnoj Gori“, rekao je Dačić.

Prema njegovim riječima, probleme u Crnoj Gori ne stvara Srbija, već naprotiv, oni su ublaženi uravnoteženim reakcijama beogradskih vlasti. On ističe da za probleme koji nastaju u toj zemlji odgovornost leži na Crnoj Gori; dijalog se mora održati, a problemi za koje on kaže da su od vitalnog interesa za Srbiju treba da se reše mirnim putem.

Uopšte ne osporavamo status Crne Gore, ali antisrpske akcije Crne Gore ne mogu biti dočekane aplauzom u Beogradu – rekao je i dodao da Srbija čvrsto stoji iza interesa i prava srpskog naroda koji živi u Crnoj Gori./ibna