Dačić se u Rimu sastao sa Di Maiom

Dačić se u Rimu sastao sa Di Maiom

Ministar spoljnih poslova i prvi potpredsednik Vlade Srbije, Ivica Dačić, boravio je u četvrtak u jednodnevnoj poseti Republici Italiji, i u Rimu je imao radni sastanak sa ministrom spoljne i međunarodne saradnje Luigi Di Maiom.

„Veoma sam srećan što je moja prva međunarodna poseta, posle ublažavanja restriktivnih mera na Covid-19, poseta Italiji. Ova poseta odražava naše veliko prijateljstvo i poštovanje.

U ime Srbije, predsednika Vučića, premijerke Brnabić i mene, želeo bih da izrazim duboko i iskreno saučešće porodicama žrtava koronavirusa i da kažem da su ova teška vremena, humanošću i solidarnošću, doprinela da se naši narodi zbliže.

Polako počinjemo da organizujemo život u okviru nove stvarnosti, počinjemo da ukidamo restriktivne mere i obnavljamo svoje diplomatske i političke aktivnosti.

Italija je prijateljska zemlja prema Srbiji; zahvaljujemo vam na pomoći i podršci u procesu naših evropskih integracija i želeli bismo, u pravom smislu reči, da Italija bude ambasador Srbije i našeg evropskog puta ka EU.

Danas smo razgovarali o našim bilateralnim odnosima, potrebi da nastavimo tamo gde smo stali u organizovanju naših bilateralnih aktivnosti, uključujući sastanak dveju vlada, koji planiramo da održimo do kraja godine.

Takođe smo razgovarali o ekonomiji i ekonomskoj saradnji, kao i potrebi da oporavimo naše privrede u celini.

Na kraju, ono što naše građane najviše zanima je šta će se dogoditi s granicama, odnosno obnavljanje kretanja ljudi između zemalja. Razgovarali smo i o tome. Srbija je već donela odluku da italijanski državljani mogu slobodno putovati u Srbiju, bez testiranja i bez potrebe za karantinom ili izolacijom. Očekujemo da će sličnu odluku donijeti Italija za naše građane, naravno u skladu s opštim odlukama koje je donela Evropska unija.

Prema informacijama iz Brisela, očekuje se da će Evropska unija od 1. jula predložiti svim državama članicama da građani Zapadnog Balkana budu u mogućnosti da putuju u Evropsku uniju, ali o tome će se razgovarati u narednim danima između članica EU.

Još jednom vam se zahvaljujem i drago mi je što vas vidim, pošto smo preživeli težak period i nadam se da ćemo imati istu uspešnu saradnju kao i ranije“, rekao je Dačić na konferenciji za novinare.

Ministar Dačić se osvrnuo i na dijalog Beograda i Prištine. „Budući da je nova Vlada Kosova ukinula takozvane recipročne mere, a pre toga tarife, ispunjeni su uslovi za nastavak dijaloga. Predsednik Vučić će o tome razgovarati sa evropskim zvaničnicima, posebno Borrelom i Lajčakom, nakon što se izbori održe u Srbiji. Kao što znate, spremni smo da nastavimo dijalog. Želimo trajno rešenje, kompromis, ali u ovom trenutku je još rano govoriti o svemu tome jer dugo nije bilo dijaloga, jer je proces blokiran pre svega jednostranim odlukama Prištine. Ono što je takođe važno jeste da smo zahvalni svima koji mogu pomoći u ovom dijalogu ili tražiti pomirenje. Još jednom napominjem da je pre toga podjednako važno da prištinske vlasti izjave da li poštuju ono što je do sada dogovoreno ili ne, poštuju li Briselski sporazum ili počinjemo pregovore od nule, što je potpuno neprihvatljivo za nas, jer je Evropska unija bila garant potpisivanja ovog sporazuma“, zaključio je Dačić. / ibna