Dačić: Srbija će i dalje biti iskren partner OEBS-a

Dačić: Srbija će i dalje biti iskren partner OEBS-a

Srbija pridaje veliki značaj Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju, koja je jedna od retkih grupa koja se zajedno bavi širokim spektrom postojećih i novih bezbednosnih izazova, izjavio je u utorak uveče srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Govoreći na godišnjem prijemu Misije OEBS-a u Srbiji, Dačić je rekao da, uprkos razlikama i nepoverenju koje trenutno preovlađuju kod nekih zemalja člaica, OEBS ostaje forum za okupljanje zemalja za istim stolom i raspravu o zajedničkim pitanjima.

“Naša država je kao jedan od ključnih aktera bezbednosti, dugoročne stabilnosti i ekonomskog rasta u regionu pokazala svojou posvećenost OEBS-u, posebno tokom uspešnog predsedavanja Organizacijom u 2015. godini,” napomenuo je Dačić, dodajući da je 57 zemalja samo zemlje učesnice Srbija ima dve misije OEBS-a na svojoj teritoriji, misiju u Srbiji i misiju na Kosovu.

„Verujemo da je podrška koju Organizacija pruža našim organizacijama i institucijama izuzetno važna. U tom kontekstu, želim posebno da istaknem podršku Misije u izradi strategije za medije, procese reforme pravosuđa, unutrašnje poslove i poboljšanje izbornog procesa,” rekao je ministar.

Takođe je rekao da je u cilju nadgledanja predstojećih izbora u Srbiji, radi praćenja primene preporuka i poboljšanja izbornog procesa, Vlada Srbije odlučila 29. avgusta da formira radnu grupu za saradnju sa OEBS-om i ODIHR-om, kojom je predsedavao potpredsednik i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Ova radna grupa, dodao je, razmatra područja koja se u kratkom roku mogu poboljšati kako bi građani imali još bolji izborni proces.

On je ocenio da je srpska Vlada u prethodnom periodu učinila mnogo, posebno u sastavljanju izborne liste, navodeći da je 26. septembra doneseno deset zaključaka radne grupe za saradnju sa OEBS-om i ODIHR-om, što je dodatno poboljšalo izborni proces u zemlji.

Dačić predstojeći ministarski sastanak OEBS-a u Bratislavi vidi kao priliku da se države učesnice OEBS-a ponovo okupe na visokom nivou, razmotre sva aktuelna pitanja i donesu odluke koje će obeležiti put Organizacije za naredni period i ističe da Srbija ostaje posvećena vrednostima i ciljevima koje predstavlja OEBS i ostaće verodostojan partner u budućim izazovima.

U tom smislu, Srbija će biti iskren partner misije OEBS-a u Srbiji, koja će, kao i do sada, pružiti podršku i pomoć./ibna