Dačić: Srbija daje veliki značaj UN

Dačić: Srbija daje veliki značaj UN

“Srbija daje veliki značaj UN kao najvažnijoj svetskoj međunarodnoj organizaciji, koja igra vodeću ulogu u očuvanju mira i bezbednosti, zaštiti ljudskih prava i kreiranju uslova za održiv ekonomski razvoj širom sveta,” rekao je prvi zamenik premijera i ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić, na proslavi 74. godišnjice formiranja UN u Beogradu.

Dačić je naglasio da Srbija snažno podržava multilateralizam i smatra da je neophodno razvijati ga.

“Danas, kada svet prolazi kroz velike i važne promene, verujem da su UN potrebnije nego ikad. Republika Srbija ostaje privržena ciljevima i principima Povelje UN. Posvećeni smo odbrani međunarodnih zakona uključujući i Rezoluciju 1244, koja čuva suverenitet i teritorijalni integritet naše zelje,” naglasio je Dačić.

“Srbija je ponosna da može da potvrdi svoju kontinuiranu posvećenost očuvanju i izgradnji mira, uključujući i učešće u mirovnim misijama UN kao vodeća zemlja u regionu i među najznačajnijim evropskim državama koje doprinose u vojnom i policijskom smislu”.

Srpski diplomata je dodao da Srbija ostaje snažno posvećena implementaciji dva strateška dokumenta UN: Agendi održivog razvoja 2030 i Klimatskom sporazumu.

“Srbija, od svih međunarodnih organizacija, najviše voli UN, zbog balansiranog pristupa i brige o našim strateškim i nacionalnim interesima,” dodao je Dačić.

Takođe je izrazio zahvalnost za saradnju i aktivnosti UN tima u Srbiji, koji je doprineo razvoju zemlje obezbeđujući tehničku i stručnu pomoć za projekte predviđene Okvirom za razvoj partnerstva./ibna