Dan Nica, član Evropskog parlamenta i bivši ministar, biće novi rumunski kandidat za komesara

Dan Nica, član Evropskog parlamenta i bivši ministar, biće novi rumunski kandidat za komesara

Izvršni odbor PSD-a tokom jučerašnjeg sastanka jednoglasno je odlučio predložiti Dana Nicu (foto), poslanika u parlamentu i bivšeg ministra za telekomunikacije, za mesto evropskog komesara. Istovremeno, zamenica ministra spoljnih poslova Gabriela Ciot predložena je kao alternativa za kandidata.

Lider PNL-a Ludovicc Orban izjavio je da Dan Nica nije imao šanse da bude primljen za komesara za saobraćaj, jer neko mora biti „čist koliko god može“ i imati malo veze sa terenom. Takođe je izrazio mišljenje da je Rumunij u opasnosti da izgubi taj portfelj.

U sinoćnjoj izjavi Orban je istakao da je, kada je Dan Nica prvi put imenovan zajedno sa Rovanom Plumb, premijer bio obavešten da gospodin Nica ne ispunjava kriterijume. Dancila je juče prokomentarisala da Nica ostaje kandidat vlade za položaj evropskog komesara i da, ukoliko bude potrebno, PSD ima rezervnu žensku kandidatkinju Gabrielu Ciot.

Premijerka je rekla da će o toj temi razgovarati s predsednikom Klausom Iohannisom i da će predlozi biti poslati Briselu do kraja nedelje.

Nakon jučerašnjeg sastanka Izvršnog odbora, Nica je izjavio da se ne suočava sa problemima kriminalne prirode i da će objasniti Komisiji JURI u vezi sa svim slučajevima u kojima se suočio sa optužbama za korupciju. Pojasnio je da su sva navodna krivična dela zastarela od 2012. godine / ibna