back to top
NaslovnicaRegionDANAS SE ODRŽAVA PRVI KRUG PREDSEDNIČKIH IZBORA U SEVERNOJ MAKEDONIJI: Sedam kandidata...

DANAS SE ODRŽAVA PRVI KRUG PREDSEDNIČKIH IZBORA U SEVERNOJ MAKEDONIJI: Sedam kandidata se bori za funkciju šefa države, dok njih dvoje čeka DRUGI KRUG.

U Severnoj Makedoniji danas se održava prvi krug predsedničkih izbora na kojima se za mesto šefa države bori sedam kandidata.

Glasa se na 3.480 biračkih mesta u 80 opština Severne Makedonije, glasanje je počelo u 7.00 i trajaće neprekidno do 19 sati, a pravo glasa ima 1.814.317 birača.

Najveće šanse da prođu u drugi krug daju se dosadašnjem predsedniku Severne Makedonije Stevi Pendarovskom, kojeg podržava koalicija “Za evropsku budućnost” vladajućeg Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) i Gordani Siljanovskoj Davkovoj, kandidatkinji koalicije makedonske opozicione konzervativne partije VMRO DPMNE – “Tvoja Makedonija”.

- Advertisement -

Na ovogodišnjim izborima za mesto predsednika Severne Makedonije takmiče se i dvojica etničkih Albanaca – kandidat koalicije “Evropski front” najveće albanske partije DUI, ministar spoljnih poslova Bujar Osmani i gradonačelnik Gostivara Arben Taravari kao kandidat koalicije albanske opozicije “Vredi”, koju podržava partija “Samoopredeljenje” kosovskog premijera Albina Kurtija.

Još tri kandidata će pokušati da osvoje predsedničku funkciju. Gradonačelnik skopske opštine Karpoš i lider male partije “Grom” Stevčo Jakimovski, univerzitetska profesorka Biljana Vankovska, podržana od male parlementarne partije “Levica” i gradonačelnik Kumanova Maksim Dimitrievski, kandidat novoformirane partije “Znam – Za našu Makedoniju”.

Vlada Severne Makedonije je sredu 24. april, i sredu 8. maj, proglasila neradnim danima za sve građane, kako bi mogil da glasaju na predsedničkim i parlamentarnim izborima.

Za predsedničke izbore u Severnoj Makedoniji koristi se dvokružni sistem po kome kandidat može da pobedi i u prvom krugu ukoliko osvoji više od 50 odsto glasova.

U evenutualnom drugom krugu predsedničkih izbora izlaznost mora biti najmanje 40 odsto, od ukupnog broja od 1,8 miliona registrovanih birača, da bi rezultat bio važeći.

- Advertisement -

Prema Državnoj izbornoj komisiji (DIK), za predsedničke izbore upisano je 1.814.317 birača, a za parlamentarne ukupno 1.815.350 birača.

Državna izborna komisija (DIK) je do juče izdala akreditacije za 915 makedonskih i 628 stranih posmatrača, kao i 38 stranih novinara.

Kancelarija OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) otvorila je 21. marta posmatračku misiju u Severnoj Makedoniji, koju čini glavni tim od 12 međunarodnih eksperata, 20 dugoročnih posmatrača i 300 kratkoročnih posmatrača.

(Kurir.rs/Beta)

Bonus video:

02:04
PREDSEDNIK VUČIĆ U SEVERNOJ MAKEDONIJI: Razgovori o ključnim principima regionalne saradnje i politike proširenja EU

Izvor: ( www.kurir.rs / Ibna.rs )

- Advertisement -

Najnovije objave

Bosanski recept za vojnički pasulj iz JNA: Tajna je u neobičnom dodatku mesa, a ključan je i pravi ukus koji se postiže samo ako…

Sastojci za vojnički pasulj su dobro poznati i često korišteni u regionalnoj kuhinji. Tajna...

Pogledajte trenutni izgled Uroša Blažića: Masovni ubica sa lisicama na rukama i pancirom na grudima (FOTO)

PRED Višim sudom u Smederevu danas se, po prvi put, na pripremnom ročištu izjasniti...

Hejteri u rupi! Nebojša Čović o “metli”, Evroligi, Željku Obradoviću…

Nebojša Čović, predsjednik KK Crvena zvezda, je gostovao u emisiji "Jutarnji program" na RTS-u...