Dancila optužila Iohannisa za kukavičluk, aroganciju i “ekstremistički pristup”

Dancila optužila Iohannisa za kukavičluk, aroganciju i “ekstremistički pristup”

Kandidat Socijaldemokratske partije u drugom krugu rumunskih predsedničkih izbora, Viorica Dancila, održala je konferenciju za štampu nakon što je njen protivnik Klaus Iohannis odbio da dođe na debatu.

Viorica Dancila optužila je trenutnog šefa države za kukavičluk, aroganciju i „ekstremističke pristupe“, zbog njegovog odbijanja bilo kakve javne političke rasprave i nesposobnosti da se suoči sa svojim predsedničkim mandatom. Kandidat Socijaldemokratske partije napravila je spisak onoga što je uradila tokom 21 mesec na mestu šefa Vlade, ističući povećanje penzija i plata državnih službenika. Hotnews napominje da je “tokom otvorenog dijaloga s novinarima”, Viorica Dancila dva i po sata sistematski napadala svog političkog protivnika.

U oblasti spoljne politike, optužbe Viorice Dancila upućene predsedniku uglavnom se fokusiraju na nedostatak konkretnih rezultata „za Rumuniju i Rumune“ o pridruživanju Rumunije Šengenskom prostoru, mehanizmu za saradnju i verifikaciju (CVM) ili nestalno sedište u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Što se tiče mandata šefa vlade, gospođa Dancila podsetila je da je želela da donese „određene stvari u Rumuniju“, bilo u oblasti telekomunikacionih mreža 5G, bilo u kontekstu sporazuma o nuklearnoj energiji sa SAD ili sa ugovorima koji su potpisani sa investitorima iz Evropske unije ili trećih zemalja.

Pored toga, kandidat socijaldemokrata rekla je da Rumunija mora imati „dobar odnos“ sa Rusijom, zasnovan na dijalogu i međunarodnim principima i da su kineske investicije u Rumuniju „neophodne“. Takođe je rekla da je rumunsko predsedavanje Savetom Evropske unije, koje je organizovalo više od 1.300 događaja, jedno od dostignuća njene Vlade.

Kandidat socijaldemokrata takođe je tvrdila da nije „napala pravosuđe“, rekavši da je „ispravila“ odluke ministra pravde koji je pokušao da interveniše na terenu.

Predsednica Socijaldemokrata favorizovala je transfer rumunske ambasade u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalim nakon što je „izvršena analiza sa svim rumunskim institucijama“, „u skladu sa međunarodnim pravom“. “Mislim da, ako su Sjedinjene Države preselile svoju ambasadu, mi možemo da preduzmemo istu inicijativu i preselimo našu ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim “./ ibna