Dancila pristala da odstupi sa mesta lidera PSD

Dancila pristala da odstupi sa mesta lidera PSD

Više od 30 šefova prefekturnih organizacija rumunske Socijaldemokratske partije (PSD) sastalo se sinoć u kancelariji predsednika parlamenta Marcela Ciolacua, kako bi održali neformalnu raspravu pre izvršnog odbora stranke, koja je bila zakazana za danas.

Pre nego što se sastao sa šefovima prefekturnih organizacija, Marcel Ciolacu je posetio Vioricu Dancila u njenom domu kako bi razgovarao o mogućnosti njenog odstupanja sa mesta lidera stranke. Politički izvori su izvestili da ih je predsednik Doma obavestio da se bivši premijer Dalancila složila da podnese ostavku tokom večerašnjeg sastanka Izvršnog odbora PSD-a.

Svi dokazi upućuju na činjenicu da je na razgovorima Marcela Ciolacua sa više od 30 ljudi zaduženih za organizacije širom zemlje zaključeno da celokupno partijsko rukovodstvo treba da bude smenjeno i zamenjeno kolektivnim rukovodstvom, a Ciolacu bi bio prelazni vođa do kongresa stranke, koji će se održati najkasnije do marta.

Međutim, da bi se kolektivno rukovodstvo oformilo, prvo generalni sekretar i izvršni predsednik moraju da podnesu ostavke ili da budu razrešeni; to su položaji koje drže Mihai Fifor i Eugen Teodorovici, koji su do sada odbijali da podnesu ostavku, kao što je slučaj sa svih 16 potpredsednika stranke.

Kako prenosi Mediafak, Dancila će preuzeti koordinaciju ženske organizacije PSD-a, u kojoj je bila predsjednica, kao i vođstvo organizacije u prefekturi Teleorman.

Nisu svi saglasni sa ovim rešenjem. Predsednik PSD okruga Vaslui, Dumitru Buzatu, opisao je predsedavanje Marcela Ciolacua na određeno vreme kao „puč“, pošto, kako je objasnio, ovu odluku nije donela ovlašćena institucija koja donosi odluke, pa stoga predstavlja povredu Povelje. / ibna