back to top
NaslovnicaZabavaDANILO BATA STOJKOVIĆ: KRALJ KOMEDIJE NA REGIONALNOJ RAZINI

DANILO BATA STOJKOVIĆ: KRALJ KOMEDIJE NA REGIONALNOJ RAZINI

Poznavatelji sedme umjetnosti dobro su upoznati s likom i djelom Bate Stojkovića. Oni koji manje znaju sigurno su zapamtili legendarne likove koje je Bata tumačio. Jer Ilija Čvorović, Laki Topalović i ostali ostavili bi potpuno drugačiji dojam da su ih igrali drugi glumci.

TEATAR NA PRVOM MJESTU

Možda nije volio školu, ali je zato glumu istinski volio. Zato je već u srednjoj školi odlučio upisati Fakultet dramskih umjetnosti u Beogradu. Prvu ulogu imao je već sa 20 godina u filmu “Izdajnik”, ali ozbiljnije uloge ostvarivao je na pozornici u to vrijeme. Karijeru je počeo u Jugoslavenskom dramskom pozorištu, da bi početkom ’60-ih prešao u Atelje 212 gdje je ostao do kraja svog glumačkog rada.

- Advertisement -

Značajne uloge ostvario je tokom ’70-ih u filmovima “Čuvar plaže u zimskom periodu”, “Kužiš stari moj” i drugim. Iako je već tada bio prepoznatljiv kao izrazito simpatičan, profesionalan i duhovit glumac, ’80-e su mu donijele izuzetan uspjeh. Nezaboravni Ilija Čvorović u “Balkanskom špijunu”, dio obitelji Topalović u “Maratoncima trče počasni krug”, Brka u “Ko to tamo peva” samo su neke od uloga kojima je Bata Stojković ušao u legendu. Svojim likovima uvijek je davao poseban šarm, a nezaboravna brada uvijek je doprinosila šarmu ovog glumca.

ANEGDOTE IZ ŽIVOTA

Bata Stojković nije bio ljubitelj samo pozornice. Prema riječima njegove supruge Olge, druga velika ljubav bila mu je kafana. Ako nije provodio vrijeme na sceni, provodio ga je među omiljenim kafanskim društvom. Kao gost bio je velikodušan, često časteći sve – od glazbenika do konobara. Zanimljivo je kako je drugima volio platiti piće, ali nikada nije dopuštao da on bude čašćen.

Svoju duhovitost često je pokazivao i izvan pozornica i filmskih setova. Ponekad bi, nakon što bi počastio društvo, konobaru nonšalantno rekao kako neće platiti račun. Naravno, to je bila samo maska kako bi ispao frajer pred gostima, a sutradan bi Bata Stojković uvijek podmirio svoje račune.

Volio je dobru glazbu, često uživajući u svirkama glazbenika u kafanama. Znao je Bata i naručiti koju pjesmu, a ako je bend nije znao svirati, imao je rješenje. On ju je otpjevao, pa zatim tražio novac za svoj trud. Ne znamo koliko je bio uspješan kao pjevač, ali sigurni smo da je svojim šarmom i duhovitošću osvajao sve.

- Advertisement -

Kroz glumačku karijeru nije volio davati intervjue i često je izbjegavao novinare, ali se šuškalo kako je među njim i glumcem Pavlom Vuisićem postojala netrpeljivost. Iako sam Stojković nikada nije potvrdio niti opovrgnuo te tvrdnje, njegovi prijatelji su naglasili da je to samo dobar trač. Stojković i Vuisić su se često međusobno šalili i dobacivali, ali zle krvi nikada nije bilo. To je potvrdilo i snimanje kultnog filma “Ko to tamo peva” u kojem je Bata Stojković skoro izgubio život.

Naime, snimajući scenu u kojoj izlazi iz rijeke, Bati su zbog hladnoće obukli ronilačko odijelo. Zahtjevna scena tražila je da nekoliko puta izlazi iz rijeke, a Bati je uskoro pozlilo zbog probijanja kroz mulj i tijesnog odijela. To je odmah primijetio Pavle Vuisić koji je brzo reagirao i rasporio ronilačko odijelo, spasivši tako kolegu.

LJUBAV ŽIVOTA

Unatoč tradicionalnom odgoju i njegovanju tradicionalnih vrijednosti, Bata Stojković izrazito je cijenio svoju suprugu. Iako brak nije bio važan za Batu, sa suprugom je proveo čak 20 godina u izvanbračnoj zajednici. Olga Stojković istaknula je da je obitelj uvijek prihvatila kao punopravnu partnericu Batu.

Međutim, početkom ’90-ih Bata je kleknuo i Olgu odveo pred oltar. Olga je to pripisala njegovoj bolesti, koja je sve više uzimala maha. Na kraju ju je odveo sve do kraja, a on je 2002. preminuo od raka.

S jedne strane izuzetno profesionalan, povremeno i vrlo zahtjevan, a s druge skroman i jednostavan čovjek, Bata Stojković ostavio je neizbrisiv trag u jugoslavenskoj kinematografiji i pozorničkoj umjetnosti. Možda ste njegov obožavatelj već godinama, a možda ga tek trebate otkriti. Stoga, KLASIK vam donosi priliku da se još jednom prisjetite njegovog talenta uz vikend posvećen njegovim najvećim hitovima, 18. i 19. svibnja, nasmijte se do suza.

Promotivni tekst
Izvor: ( www.kurir.rs / Ibna.rs )

- Advertisement -

Najnovije objave