Darmanović: Crna Gora teži da sprovodi politiku koja će doprineti stabilnosti u regionu

Darmanović: Crna Gora teži da sprovodi politiku koja će doprineti stabilnosti u regionu

Ima prostora za dijalog između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve (SPC), ocenio je ministar spoljnih poslova Crne Gore Srđan Darmanović, ističući da je najvažnije sačuvati mir i stabilnost u Crnoj Gori.

Takođe je naglasio da nema straha od bilo kakvog napada na pravo vlasništva i dodao da je propaganda mnogih političkih struktura u Srbiji u velikoj meri doprinela destabilizaciji situacije.

Komentarišući trenutne odnose Podgorice i Beograda i da li misli da ovi odnosi nikada nisu bili gori od 2006. godine, ministar Darmanović je rekao da Crna Gora teži da sprovodi politiku koja će doprineti stabilnosti u regionu i da su dobrosusedski odnosi jedan od tri glavna stuba spoljne politike.

„To se odnosi i na Srbiju – na našeg suseda i značajnog partnera. Međutim, najnoviji događaji povodom novog zakona o slobodi vere ne doprinose dobrim odnosima. Naprotiv, oni još više pogoršavaju situaciju“, rekao je ministar Darmanović novinskoj agenciji MINA.

Prema njegovim rečima, nedavni događaji predstavljaju oblik ozbiljnog uplitanja u unutrašnje stvari suverene zemlje, države članice NATO-a i ozbiljne države kandidata za članstvo u EU.

Najproblematičnija stvar, dodao je ministar, jeste da su se u ovu celu stvar umešali najviši srpski zvaničnici, a oni su trebali da doprinesu dobrosusedskim odnosima i stabilnosti u regionu.

“Demonstranti su ciljali na ambasadu Crne Gore u Srbiji, pokušali da zapale crnogorsku zastavu a reakcija državnih organa Srbije bila je prilično blaga, da ne kažem – neadekvatna.”

Takođe je rekao da se nada da će biti prostora za povratak odnosa između dve zemlje u njihovo “normalno stanje”, pre svega u pogledu EU integracija i mnogih drugih regionalnih inicijativa./ibna