Debata u Evropskom parlamentu o situaciji u Bugarskoj

Debata u Evropskom parlamentu o situaciji u Bugarskoj

Rasprava o vladavini zakona u Bugarskoj, koja je održana u kontekstu antivladinih demonstracija u ovoj zemlji, odvijala se uz prigušeno interesovanje poslanika u plenarnoj sali Evropskog parlamenta. Odbor za građanske slobode, pravdu i unutrašnje poslove usvojio je 1. oktobra nacrt rezolucije, kojem će nastaviti da dodaje predloge do 8. oktobra, kada je zakazano glasanje o dokumentu.

Očekivano, reakcije su se među govornicima tokom rasprave razlikovale, proizilazeći iz njihove političke ideologije – neki su kritikovali, a drugi branili bugarsku vladu.

U ime Evropske narodne stranke (EPP), čiji je član vladajući GERB, Manfred Veber je istakao da je Bugarska u prelaznoj fazi i da nije sve savršeno, međutim Bugari treba da budu ponosni na ono što su postigli: „Tamo je vlada u zemlji koja pripada EPP-u; ali predsednik je u levom delu političkog spektra, pa postoji uravnotežena raspodela moći “.

Veber je takođe primetio da Bojko Borisov vodi proevropsku vladu i da se zemlja kreće ka evrozoni. „Bugarska je na dobrom putu, promene moraju doći ne protestima, već izborima“.

Ramona Strugariou iz Centra za obnovu Evrope pitala je svoje kolege da li znaju koga podržavaju, jer je rekla da navijaju za pažljivo ispletenu mrežu ljudi suočenih sa ozbiljnim optužbama za korupciju, pranje novca i prevare sa evropskim fondovima.

Na sličan način, evroparlamentarka iz Progresivnog saveza socijalista i demokrata Katarina Barlei i njen kolega Juan Aguilar istakli su da u Bugarskoj postoje slabosti i da postoje stalne optužbe za korupciju u pravosuđu, zajedno sa optužnicama protiv političara. Kako je tvrdila, slična je situacija bila i sa drugim zemljama EU, navodeći kao primer Mađarsku i Poljsku.

Izjavljujući da u potpunosti podržava pravo na mirni protest, potpredsednica Evropske komisije Vera Yourova naglasila je da o promenama bugarskog ustava treba široko razgovarati i da je preduslov konsenzus.

Evropska komisija veruje da se „Mehanizam za saradnju i verifikaciju“ pokazao kao dobro sredstvo u procesu reformi i da je doveo do pravnih i institucionalnih mera za sprovođenje njenih preporuka. / ibna