Debate u Severnoj Makedoniji o prevremenim izborima

Debate u Severnoj Makedoniji o prevremenim izborima

Do kraja ove sedmice premijer Severne Makedonije Zoran Zaev će odlučiti hoće li rekonstruisati sadašnju vladu ili objaviti prevremene izbore. Sve ovo zavisi od sastanka koji će premijer Zoran Zaev imati sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Na ovom sastanku, kako se očekuje, Zaev će biti informisan o stavu nemačke vlade u vezi sa datumom otvaranja pregovora o pristupanju Severne Makedonije u EU.

“Ako Severna Makedonija ne dobije datum za početak pregovora o pristupanju ovog leta, onda su sve opcije otvorene, uključujući i prevremene opšte izbore”, upozorio je Zaev.

Zamenik premijera za evropske poslove, Bujar Osmani, takođe je nagovestio da će biti značajnih pomaka.

“U četvrtak ćemo imati sastanak sa nemačkom kancelarkom Merkel u Berlinu, gdje ćemo saznati što će se dogoditi u julu i oktobru”, rekao je Osmani.

S druge strane, opozicija kaže da se mora formirati privremena vlada kako bi se održali novi izbori.

Lider VMRO-DPMNE, Hristijan Mickoski, kaže da će njegova stranka pobediti na sledećim izborima.

„Ubeđen sam da ćemo pobediti na sledećim izborima. Formirat ćemo novu vladu, a integracija Makedonije u EU će tada biti sigurna stvar”, izjavio je Mickoski sinoć u televizijskom intervjuu.

Albanska opozicija takođe kaže da je spremna krenuti na prevremene izbore nakon brojnih propusta sadašnje vlade u pogledu reformi. / ibna /